25 iulie: Ziua Profesioniștilor din Arta Culinară

 25 iulie este anual Ziua Profesioniștilor din Arta Culinară, o sărbătoare neoficială care onorează toți bucătării și "chefii" din toată lumea care ne aduc un gust bun, deosebit, și o mâncare excepțională în viața de zi cu zi. Un "chef" (o prescurtate a franțuzescului „chef de cuisine” sau „chef cuisinier”) este un expert în arta și știința pregătirii și servirii mâncării. În același domeniu, pe lângă chefi, avem bucătari, brutari sau alții profesioniști din aria hranei, nutriției și dietei. 


Arta culinară are origini cumva umile. Se crede că a început atunci când cineva a aruncat o bucată de carne pe foc sau a găsit un animal "prăjit" în incendiul unei păduri. De atunci, progresele din agricultură, expansiunea tehnicilor culinare, domesticirea animalelor și introducerea de vase de lut și piatră au ajutat la dezvoltarea bucătărelii oamenilor.  

                 

25 iulie: Ziua Profesioniștilor din Arta Culinară

Chefii ori maeștrii bucătari au fost mai întâi angajați de regi, aristocrați și preoți. Prin contrast, în clasele sociale inferioare, se gătea în familie (cum se petrece și azi, la majoritatea românilor). Abordările diferite de către diverse clase sociale a sprijinit crearea de multiple tipuri de bucătărie.


Arta culinară din  Occident a început să evolueze la finele Renașterii. Pe acea vreme, bucătării specialiști au pornit să lucreze nu numai pentru nobilime, ci și pentru oameni de rând, în hanuri și hoteluri. În acea perioadă a debutat studiul organizat al artei culinare, îndeosebi prin ucenicie. În zilele noastre, există mii de școli de artă culinară în întreaga lume, și numeroase colegii și universități care oferă diplome de absolvire ale cursurilor acestui domeniu.


24 iulie: Ziua Amelia Earhart


Un chef este un fel de bucătar perfecționat, înarmat cu o cunoaștere amplă a mâncării, nutriției, dietei, preparării și prezentării de mâncare. Pălăria purtată de chefi este numită "Togue Blanche", adică, în limba franceză, "pălărie albă". Se crede că înălțimea acesteia simbolizează rangul chefului în bucătărie și că numărul de încrețituri ale acesteia exprimă nivelul de calificare al chef-ului!


25 iulie: Ziua caruselului sau călușeilor

25 iulie: Ziua Profesioniștilor din Arta Culinară 25 iulie: Ziua Profesioniștilor din Arta Culinară Reviewed by Diana Popescu on iulie 24, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.