25 iulie: Ziua caruselului sau călușeilor

Pe 25 iulie se celebrează Ziua caruselului, cunoscut la români și sub denumirea de "călușei", a acestui minunat dispozitiv avându-și originea în jocurile, întrecerile, turnirile cavalerești, dar și a iarmaroacelor, bâlciurilor, circurilor din Europa secolului al XII-lea.

Caruselul constă dintr-o platformă circulară care se rotește, antrenată (în zilele noastre) de un motor electric, în jurul unui stâlp vertical. Pe platformă, "pasagerii" se urcă pe cai sau alte animale, pe timpuri din lemn, de toate culorile, care se coboară și se înalță într-o mișcare simulând galopul, călărirea pe un cal real. O muzică vioaie contribuie la crearea unei atmosfere festive, de veselie.

Cel dintâi carusel menționat istoric datează din anii 500 d. Hr., în Imperiul Bizantin. În acesta, amatorii de distracție și amețeală erau instalați în coșuri legate de un stâlp central.

Punerea în mișcare a caruselelor necesita pe atunci călăreți excelenți. Cuvântul "carusel" provine din cel italian "garosello" și cel spaniol "carosella", având semnificația de "mică bătălie", un termen folosit de cruciați pentru a descrie exercițiile și jocurile de luptă ale călăreților arabi și turci din secolul al XII-lea.                       
25 iulie: Ziua caruselului sau călușeilor

Caruselele din secolul al XVIII-lea nu avea platformă. Animăluțele din lemn erau agățate de lanțuri și zburau grație forței centrifuge a unui mecanism de rotire, pus în funcțiune de animale mergând în cerc sau oameni trăgând de o funie.

Câteva dintre cele mai magnifice carusele din lume sunt la:

- Musée des Arts Forains la Pavilionul Bercy din Paris.

- Jane's Caroussel din New York.

- Stoomcarrousel din Efteling, Olanda.

Carselul Jane este găzduit într-o încăpere numai din sticlă, furnizând o vedere uimitoare, spectaculoasă, a zonelor urbane din New York.

Stoomcarrousel, pe de altă parte, este unul foarte vechi, acționat de un motor cu aburi. A fost construit în 1895 și a călătorit prin multe locuri până a poposit în parcul de distracții din Efteling, în anul 1956.

Ziua caruselului sau a călușeilor a fost creată în America în 2012 de către istoricul Roland Hopkins și președintele Asociației Naționale a caruselelor din SUA, Bette Largent, "pentru a trage atenția asupra sutelor de carusele istorice care îi bucură încă pe oameni". Data de 25 iulie a fost aleasă întrucât, în această zi, în 1871, William Schneider din Davenport, Iowa, a obținut primul patent din SUA pentru un carusel.

24 iulie: Ziua verilor / verișoarelor
25 iulie: Ziua caruselului sau călușeilor 25 iulie: Ziua caruselului sau călușeilor Reviewed by Diana Popescu on iulie 24, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.