1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei

 Ziua Internațională a Cafelei de pe 1 octombrie reprezintă anual o ocazie de promovare și celebrare a acestei băuturi în cadrul unor evenimente ce au loc în aproape toată lumea. Prima sărbătorire oficială a acestei zile s-a desfășurat pe 1 octombrie 2015, la Milano, ca parte a Expoziției Universale 2015, fiind organizată de Organizația Internațională a Cafelei.


Potrivit mărturiilor istorice, cafeaua este originară din Etiopia, iar descoperirea sa în Africa este asociată cu o poveste interesantă...    

                                    

1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei

În jurul anilor 700 d.Hr., o turmă de capre a început să se comporte straniu. Animalele păreau chiar că dansează! Deținătorul lor, Kaldi, și-a dat seama că ele mâncau un fel de fasole roșie și a concluzionat că aceasta era cauza purtării lor insolite. Kaldi a decis, așadar, să-și împărtășească descoperirea unui călugăr care avea nevoie de ceva care să-l ajute să fie trez toată noaptea pentru a se ruga. Într-o altă variantă a legendei, călugărul ar fi refuzat să guste din boabele lui Kaldi și le-ar fi aruncat în foc, aroma răspândită de arderea lor fiind minunată!


În secolul al XV-lea, cafeaua și-a făcut brusc apariția în Yemen, unde a fost cunoscută sub numele de "Mocha". În scurt timp, a devenit populară în Egipt, Persia și Turcia, cu denumirea de "vinul Arabiei", țări în care s-au ivit și primele cafenele, având numele de "Școli ale Înțelepților". 


Apoi, Arabia a ajuns să fie portalul de răspândire a cafelei, și boabele sale au început să fie cultivate pe scară largă în sudul Indiei.


În 1560, cafeaua și-a făcut drum spre Europa și a fost rapid apreciată, prețuită, până când Papa Clement al VIII-lea a hotărât că această băutură este satanică! Totuși, după o "cercetare" mai adâncă, papa i-a redat din nou gloria, botezând-o și declarând-o o băutură creștină! În anii 1600,  cafeaua s-a răspândit în întreagă Europa.


30 septembrie: Ziua Blasfemiei


Originea exactă a Zilei Internaționale a Cafelei este incertă. Un eveniment de acest tip a fost promovat în Japonia, în 1983, de către Asociația Cafelei a Întregii Japonii. Numele de Ziua Internațională a Cafelei a fost folosit întâia dată de Muzeul Mâncării și Băuturii Sudice din SUA, care a organizat o conferință de presă pe 3 octombrie 2009 pentru a sărbători această licoare și a anunța primul Festival al Cafelei din New Orleans.


Această zi a fost popularizată și în China de Organizația Internațională a Cafelei, fiind marcată mai întâi în 1997, devenind o celebrare anuală începând cu aprilie 2001. Taiwan a fost prima țară care a dedicat o Zi Internațională a Cafelei pe 17 august 2006, pe aceeași dată ca și Ziua Independenței Indoneziei. 


1 octombrie: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei 1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.