29 octombrie: Ziua Mondială a Psoriazisului

 Ziua Mondială a Psoriazisului din 29 octombrie este dedicată anual celor care suferă din pricina acestei dermatoze netransmisibile și a artritei psoriazice, conștientizării problemelor acestora și îmbunătățirii accesului lor la tratament. 


În întreaga lume, au psoriazis circa 125 de milioane de oameni an de an. Peste 30% dintre aceștia se îmbolnăvesc și de artrită psoriazică.


Psoriazisul este o boală sistemică inflamatorie, o condiție care accelerează ciclul de viață al celulelor pielii, drept rezultat corpul având mai multe astfel de celule, care formează pete roșii pe piele. În afară de faptul că produc mâncărime, aceste pete sunt adeseori dureroase.    

            

29 octombrie: Ziua Mondială a Psoriazisului

Alte simptome includ îngroșarea pielii, asprirea, crăparea, sângerarea și descuamarea sa. În unele cazuri, psoriazisul determină ca încheieturile să devină inflamate și rigide, o afecțiune numită artrită psoriazică. 


Cauza exactă a psoriazisului nu este pe deplin înțeleasă. Unii cercetători sugerează că în producerea sa poate juca un rol major un sistem imunitar hiperactiv. Psoriazisul începe sau se înrăutățește, de obicei, când apar anumiți factori generativi precum infecții, leziuni ale pielii, stresul, deficiența de vitamina D și consumul excesiv de alcool. Psoriazisul poate fi, totodată, provocat de anumite medicamente. Cei care suferă din cauza lui au un risc mai ridicat de a contracta alte boli, cum ar fi hepatita de tip 2, sindromul metabolic, boala Parkinson și afecțiuni ale ficatului. 


28 octombrie 2021: Ziua Internațională Creolă


Din nefericire, nu există o cură pentru psoriazis, ci numai posibilitatea remisiei. Simptomele bolii sunt tratate în general cu corticosteroizi topici, gudron de cărbune, creme hidratante și altele. 


Ziua Mondială a Psoriazisului a fost creată în 2004 de pacienți pentru pacienți. În 2014, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au adoptat o rezoluție care recunoștea oficial 29 octombrie ca Ziua Mondială a Psoriazisului.


29 octombrie: Ziua Internațională a Internetului

29 octombrie: Ziua Mondială a Psoriazisului 29 octombrie: Ziua Mondială a Psoriazisului Reviewed by Diana Popescu on octombrie 28, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.