28 octombrie 2021: Ziua Internațională Creolă

 Ziua Internațională Creolă (Jounen Kweyol) celebrează anual pe 28 octombrie cultura francezo-afro-caraibiană din toată lumea. Sărbătorirea are loc mai ales pe insulele caraibiene Dominica și Santa Lucia, în acest an, pe 28 octombrie. 


Există numeroase impletiri africano-franceze în insulele Caraibe, Africa și Oceanul Indian. În Caraibe, Saint-Domingue (în prezent Haiti) a fost una din coloniile franceze, a cărei populație s-a eliberat cea dintâi din cătușele sclaviei.    

                          

28 octombrie 2021: Ziua Internațională Creolă

Există comunități mari de creoli în Saint Martin, Saint Barthelemy, Guadalupe, Dominica, Martinica și Saint Lucia. Comunitatea franceză din Trinidadul Spaniol a avut un rol important în dezvoltarea carnavalului acestei celebrări. În 1803, New Orleans (SUA), asociat cu o astfel de cultură,  a început să devină un vibrant oraș cosmopolit din America de Nord. 


În săptămâna anterioară Zilei Internaționale Creole, localități din zonele menționate anterior încep să găzduiască evenimente culturale și festivaluri care înfățișează elemente de transmitere ale moștenirii culturale  creole. 


În plus, sunt servite mâncăruri și alimente locale precum fructe de pâine prăjite, Coupe (o pâine dulce făcută prin amestecarea de mirodenii și zahăr în aluat de făină, și coacerea acestuia), supa Callaloo, smochine verzi și peste sărat (mâncarea națională din Saint Lucia), Chiftele "farine" (din avocado și farevo), Manicou (oposum), broască țestoasă, crabi, vinete, raci de rău, tocană de țipari. 


Sunt disponibile și băuturi tradiționale, precum ceai de cacao, suc Sorrel, Diferite tipuri de punciuri alcoolice, băuturi preparate din mirodenii locale și scoarțe ale unor plante medicinale, cu rom), suc de mere acre, suc Guava, suc de portocale și multe altele.


27 octombrie: Ziua Mondială a Terapiei Ocupaționale


Ziua Internațională Creolă  este comemorată cu muzică tradițională populară sau muzică "kweyol". 


Se spune că blues-ul, jazz-ul și rock-ul au origini creole. 


28 octombrie: Ziua Internațională a Animației


28 octombrie 2021: Ziua Internațională Creolă 28 octombrie 2021: Ziua Internațională Creolă Reviewed by Diana Popescu on octombrie 27, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.