5 noiembrie: Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami

 Țările din toată lumea marchează anual Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami pe 5 noiembrie și își împărtășesc abordări inovative pentru reducerea riscurilor față de aceste evenimente naturale dezastruoase.


Tsunami-urile sunt rare, dar când se petrec, pot fi devastatoare, fiind considerate unele din cele mai mortale tipuri de dezastre naturale. Tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 a pus capăt vieților a circa 227.000 de oameni în 14 țări. În ultimii 100 de ani, 58 de tsunami au provocat moartea moartea a mai mult de 260.000 de oameni. Numeroase țări sunt supuse unor mari riscuri de a fi atacate tsunami, ele incluzând Chile, Peru, SUA (coasta de vest), Japonia, Noua Zeelandă, India, Italia, Maroc și Portugalia.     

5 noiembrie: Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami

 Înaintea unui tsunami se produce un cutremur. De fapt activitatea seismică generată de acesta provoacă o serie de erupții în apele oceanelor, care dau naștere unor valuri gigantice. Când aceste valuri ajung pe pământ sunt din ce în ce mai înalte. Cele mai înalte înregistrate vreodată s-au ridicat la 30 de metri. Acest lucru s-a petrecut în Lituaya Bay din Alaska, în 1958. Întrucât acea zonă era slab populată, s-au raportat numai 5 decese.


De asemeni, valurile create de tsunami au o foarte mare viteză. În decursul tsunami-ului din Oceanul Indian, au ajuns la 500 de mile pe oră!


Când o persoană a rămas în viață după cutremurele anterioare unui tsunami, trebuie, totodată, să încerce să supraviețuiască valurilor acestuia și inundațiilor care urmează. Atunci când este semnalat un avertisment de tsunami, este imperativ ca oamenii să ajungă pe locuri cât mai înalte ori cât mai îndepărtate de țărmuri.


Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami a fost creată de Japonia. Din cauza experiențelor multiple legate de tsunami din această țară, japonezii au devenit lideri în pregătirea pentru dezastre naturale, inclusiv în alarmarea cât mai timpurie și reducerea riscurilor legate de tsunami-uri. Data de 5 noiembrie a Zilei Mondiale de Conștientizare a Tsunami a fost aleasă pentru a comemora povestea japoneză "Inamura-no-hi" ("povestea snopilor de orez"). 


4 noiembrie: Ziua Folosește-ți Bunul Simț


În 1858, un fermier și-a dat seama că urma să apară un tsunami, așa că a dat foc recoltei sale de orez pentru a-i avertiza asupra pericolului pe ceilalți săteni. Apoi, fermierul a clădit un terasamanet și a plantat copaci pentru a proteja satul său de viitoare tsunami. 


ONU a declarat în 2015 data de 5 noiembrie ca Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami.


5 noiembrie: "Ziua Iubește-ți Părul Roșcat"

5 noiembrie: Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami 5 noiembrie: Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.