14 decembrie: Ziua Castanelor Coapte

 Anual, pe 14 decembrie, cu ocazia Zilei Castanelor Coapte, este vremea să onorăm aceste aparent umile fructe care, mai ales în Occident, sunt asociate cu sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Anul Nou, și par să-i încălzească pe oameni, nu numai fizic, ci și sufletește în decursului sezonului rece. Cele comestibile fac parte din genul  Castanea sativa, întâlnit în România mai cu seama în Maramureș și Banat.


Castanele sunt fructe ale unor pomi originari din Asia, America de Nord și cea de Sud. Există o multitudine de specii ale acestui copac ce sunt recoltate de oameni de secole. Americanii nativi le consumau cu mult timp înainte de a ajunge pe meleagurile lor cei dintâi europeni.            

  

14 decembrie: Ziua Castanelor Coapte

Pe de altă parte, castanele au ajuns în Europa din Sardis, o străveche capitală care este în prezent parte a Turciei. Sardis a fost un oraș important al Imperiului Persan până a fost cucerit de Alexandru cel Mare în anul 334 d.Hr.


Alexandru cel Mare, unul din cei remarcabili generali din toate timpurile, și după aceea, romanii, au plantat castani în întreaga Europă. Copacii s-au răspândit mai ales în regiunile mediteraneene muntoase, unde s-au adaptat cel mai bine. Castanele au devenit o sursă de hrană de bază pentru localnici și un produs valoros în restaurante. Grecii antici făceau din ele un fel de făină pentru pâine. Unele specii de castani erau cultivate și pentru lemnul lor prețios.


China este liderul mondial în producția de castane comestibile. Americanii le importă, totuși, din Italia, având în vedere că acești copaci din Lumea Nouă au fost decimați acolo de o epidemie de la debutul anilor 1900, care a condus la distrugerea a circa 4 miliarde de castani. 


Nu se știe cu exactitate când au apărut cele dintâi castane decojite, dar se crede că ele erau asociate de creștini cu castitatea. Unii sunt de părere că s-au ivit mai întâi în secolul al XVI-lea ca gustări stradale din Roma. 


Castanul: Simboluri, superstiții, legende și beneficii pentru sănătate


Castanele sunt bogate în antioxidanți, chiar și după gătire. Sunt îmbelșugate în acid galic și acid elagic, doi antioxidanți care cresc în concentrație după gătire. Antioxidanții și mineralele din castane, precum și magneziul și potasiul inclus în ele, ajută la reducerea riscurilor cardiovasculare. Totodată, castanele sunt singurile "nuci" care conțin vitamina C. Au în compoziție și acid folic, potasiu, cupru, seleniu și magneziu, ceea ce le reomanda ca o grana plină de nutrienți. 


13 decembrie: Lunea Verde | Green Monday


Castanii sunt arbori care au o durată de viață îndelungată, între 200 și 800 de ani. Cal mai vârstnic și mai cunoscut castan se găsește în Sicilia, și estimează că ar avea între 2.000 și 4.000 de ani. 


14 decembrie: Ziua Maimuței

14 decembrie: Ziua Castanelor Coapte 14 decembrie: Ziua Castanelor Coapte Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.