18 decembrie: Ziua Limbii Arabe

 Dacă te-ai gândit vreodată să înveți o nouă limba străină, Ziua Limbii Arabe din 18 decembrie îți oferă anual această oportunitate. Datând de mai mult de un mileniu, araba a provenit din limbajele proto-semitice din străvechiul Orient Mijlociu. În prezent, este vorbită în peste 25 de țări.


Vorbitorii de limba arabă ne-au oferit câteva din cele mai importante instrumente ale civilizației, precum algebra, chimia și periuța de dinți. Arabii au avut o mare influență în cultura, muzica și știința europeană. Cum am putea trăi fără cafea? Ei bine, ar trebui să le fim recunoscători pentru această licoare yemeniților din secolul al IX-lea.     

                   

18 decembrie: Ziua Limbii Arabe

Araba este una dintre cele mai vechi limbaje din lume și al șaselea cel mai vorbit pe glob. Cuvântul "arab" înseamnă "nomad", indicând rădăcinile limbii în triburile din peninsula Arabă de astăzi.


Cea mai mare parte a cunoașterii noastre despre limba arabă clasică vine din Coran, cartea sfântă a Islamului. Această scriptură reprezintă cea dintâi înregistrare de amploare în scris a limbajului arab și furnizează indicii valoroase despre el. În prezent, peste un miliard de musulmani studiază araba pentru a citi Coranul în varianta sa originală.


Asemeni altor culturi semitice, araba se scrie de la dreapta spre stânga și conține unele sunete care nu există în alte limbi. Frumosul "alfabet" arab nu este, de fapt, un alfabet, cel puțin nu în sensul fonetic cu care suntem familiarizați. În sistemul de scriere Abjad, fiecare simbol este asociat cu o consoană, cu accente care determină sunetele vocalelor. 


Cele mai multe consoane sunt formate dintr-o rădăcina de bază, corelată tematic. Toate cuvintele scrise conțin, de exemplu, literele "k, t, b", augumentate cu părți de cuvânt adiționale. În acest mod poate fi înțeleasă categoria unui cuvânt, în funcție de studierea rădăcinii sale. 


Pe 18 decembrie 1193, ONU a recunoscut araba ca una dintre cele șase limbi oficiale ale ONU, recunoscând astfel importanța și folosirea sa extinsă în lume.


Repere din istoria Zilei Limbii Arabe


- Anul 512: O inscripție din apropierea templului Allepo din Siria este cea mai veche dovadă cunoscută a limbii arabe scrise.


17 decembrie: Ziua Fraților Wright


- Anul 610: Nașterea Islamului. Profetul Mohamed primește prima sa revelație, marcând ivirea unei dintre cele mai mari religii din lume.


-  Anul 793: Limbajul este formalizat și învățații arabi încep să facă în el traduceri din lucrări grecești, indiene și chinezești.


- Anul 840: Sibovayh, un învățat persan, pune bazele gramaticii arabe și scrie primul dicționar arab. 


18 decembrie: Ziua Internațională a Migranților

18 decembrie: Ziua Limbii Arabe 18 decembrie: Ziua Limbii Arabe Reviewed by Diana Popescu on decembrie 17, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.