17 decembrie: Ziua Fraților Wright

 Pe 17 decembrie, an de an, este celebrată Ziua Fraților Wright, o zi care comemorează primul zbor cu un avion propulsat mecanic care era mai greu decât aerul. Avionul a fost creat de Orville și Wilbur Wright, sau frații "Wright", în 1903, în apropiere de Kitty Hawk, Carolina de Sud, SUA.


Frații Wright au fost fascinați de zbor de la o vârstă fragedă. Ei au fost doi dintre cei opt copii ai lui Milton Wright și Susan Catherine Koerner. Această familie s-a mutat de 12 ori din cauza funcției de episcop a lui Milton Wright în Biserica Frăției Unite întru Hristos, înainte să se stabilească permanent în Dayton, în 1884. Tinerii frați au primit în 1878, drept cadou, un elicopter de jucărie. Acesta era bazat pe proiectul aeronautic al francezului Alphonse Penaud. Wilbur și Orville s-au jucat cu el până l-au distrus, dar apoi și-au reconstruit ei însăși unul. Cei doi au pus pe seama acestei jucării interesul lor pentru zbor.   


17 decembrie: Ziua Fraților Wright

Anul 1896 s-a remarcat prin trei evenimente aeronautice notabile, puse la punct de frații Wright, care au marcat începerea implicării lor serioase în cercetarea zborului. Aceștia au optat pentru strategia practicării planării pentru a stăpâni arta controlulului înainte de a încerca un zbor cu un aparat acționat de un motor. Au fost inspirați în acest sens de planoristul german Otto Lilienthal și, în ciuda morții acestuia într-un accident din august 1896, frații Wright au consemnat că planarea sa era calea corectă de învățare a unui zbor cu un avion cu motor. 


Experimentul lor a fost cât se poate de simplu, dar impresionant. Ei au remarcat că păsările își schimbă unghiul aripilor pentru a se îndrepta spre dreapta ori către stânga.  Wilbur a concluzionat că acest lucru ar fi o metodă bună că un aparat de zbor să-și schimbe direcția, similar ca o pasăre sau că o persoană mergând pe o bicicletă. 


16 decembrie: Ziua a "Orice Acoperit cu Ciocolată"


După câteva săptămâni de întârzieri determinate de ruperea axelor elicelor, în decursul testării motorului, frații Wright s-au înălțat, în cele din urmă, în văzduh, pe 17 decembrie 1903. Ei au făcut două zboruri, fiecare mai sus de nivelul pământului cu circa 27 de mile pe ora. Primul zbor, al lui Orville, a avut loc la ora 10:35, care a parcurs 36 de metri în 12 secunde. În al doilea, efectuat atât de Wilbur, cât și de Orville, s-au parcurs aproape 60 de metri, la o altitudine de circa 3 metri deasupra pământului. 


17 decembrie: Ziua Redăruirii

17 decembrie: Ziua Fraților Wright 17 decembrie: Ziua Fraților Wright Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.