11 ianuarie: Ziua Învață-ți Numele în Codul Morse

 An de an, pe 11 ianurie, este celebrată Ziua Învață-ți Numele în Codul Morse, un cod ce reprezintă o metodă de telecomunicare utilizată pentru a codifica mesaje într-o înșiruire de linii și puncte, care poate fi auzită asemeni unor clicuri. Există un cod Morse internațional, bazat pe alfabetul latin, numere arabe și punctuație. Fiecare caracter din codul Morse este reprezentat printr-un șir de linii și puncte.


Acest sistem a fost creat de SamueL Morse în anii 1830, cu ajutorul asistentului său Alfred Lewis Vail. Codul Morse a fost, mai târziu, îmbunătățit de omul de știință american Joseph Henry. Toți aceștia au dezvăluit noul lor mod de comunicare pe 11 ianuarie 1838. 

              

11 ianuarie: Ziua Învață-ți Numele în Codul Morse

Telecomunicațiile au continuat să evolueze, și codul Morse a devenit extrem de important în cele două războaie mondiale. În al doilea război mondial, a fost folosit pentru comunicarea între navele de război și bazele navale, întrucât frecvența radio era limitată și ușor de identificat de către militarii inamici. 


Deși, în prezent, codul Morse nu mai este ceea ce a fost, moștenirea lui trăiește încă. Noțiuni romantice asociate cu acesta sunt aflate în ideea că era folosit de spioni și hoți în operațiunile lor. Codul Morse a fost întrebuințat în situații marinărești dificile, rămânând în amintirea oamenilor numai prin popularul SOS ("Save Our Souls", adică "Salvați sufletele Noastre").


În zilele noastre, codul Morse mai este folosit numai de către amatori, inclusiv cei din cluburile de radio.


Repere din istoria Zilei Învață-ți Numele în Codul Morse


- Anii 1830: Ideea codului Morse este introdusă în lume de Samuel Morse. 


- 1872: Se dezvoltă un sistem duplex, care permite ca două mesaje să poată fi transmise simultan.


- 1999:  Se adoptă un nou cod de dezastre navale, numit "Glabal Maritime Distress and Safety System".


- 2013: Se închide compania indiană BSNL, ultimul sistem de telegraf electric de pe glob.


Lucruri mai puțin cunoscute despre codul Morse


- Cântece în care apare codul Morse includ "Astronomy Dominate" de Pink Floyd, "London Calling" de The Clash și "Tide is Turning" de Roger Waters.


- Mii de lucrări de artă pe zid înfățișează sau conțin codul Morse. 


Gura şi buzele în limbajul corpului


- Înainte a a inventa codul care îi poartă numele, Samuel Morse a fost pictor! Ceea ce nu poate fi chiar întâmplător!


- Un soldat SUA capturat de către inamici a clipit din ochi cu ce se confruntă în codul Morse, adică "tortură", într-o filmare făcută de torționarii săi. 


Cum îți înveți numele în codul Morse?


Poți face asta apelând la un translator Morse (morse code translator / decoder), disponibil gratuit pe internet. Așa mi-am aflat și eu numele și prenumele din Morse afișat în poza de mai sus. 


Semnele mâinilor, limbajul degetelor

11 ianuarie: Ziua Învață-ți Numele în Codul Morse 11 ianuarie: Ziua Învață-ți Numele în Codul Morse Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 10, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.