6 ianuarie: Ziua Mondială a Orfanilor de Război

 Ziua Mondială a Orfanilor de Război din 6  ianuarie scoate în evidență, anual, provocările cu care se confruntă astfel de copii. În plan global, milioane de copii ajung să fie orfani din cauza războiului și sunt supuși unei vieți trudnice, neglijării lor emoționale și fizice. Această zi a fost creată de organizația franceză "SOS Enfants en Detresses" ("SOS Copii în Suferință"), pentru a mări conștientizarea despre calvarurile lor și asigurarea pentru ei a unui viitor mai bun. 


Pierderea unui părinte este dificilă, dar când asta se petrece într-un război, pe neașteptate, este și mai rea! UNICEF definește ca orfan orice copil care și-a pierdut unul sau ambii părinții sub vârsta de 18 ani, oricare ar fi cauza morții lor.          

                     

6 ianuarie: Ziua Mondială a Orfanilor de Război

În războaiele care au avut loc în ultimele secole, circa o jumătate dintre victime au fost civile, numărul lor fiind treptat crescând până în 2021. În 2015 "erau aproape 140 de milioane de orfani în toată lumea, incluzând 61 de milioane în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în Africa de Sud și Caraibe, și 7,3 milioane în Europa Estică și Asia Centrală", conform UNICEF.


Copiii care-și pierdut timpuriu părinții, în incidente dure precum războaiele, sunt siliți să stea împreună cu un membru supraviețuitor al familiei ori să între în sistemul social de îngrijire, confruntându-se cu condiții proaste de viață, cum ar fi malnutriția și bolile. Stresul emoțional și mental pe care-l îndură este inimaginabil!


Repere din istoria Zilei Mondiale a Orfanilor de Război


- Anii 400 d.Hr.: Romanii deschid primele orfelinate destinate văduvelor și orfanilor de până la 18 ani ai bărbaților uciși în decursul serviciului militar. 


- Anul 1741: Este fondat "Foundling Hospital" ("Spitalul Copiilor Găsiți") în Londra, Anglia, cea dintâi instituție caritabilă pentru orfani. 


- Anii 1880: Datorită influenței lui Charles Loring Brace, în SUA, darea copiilor în plasament devine o alternativă populară pentru orfelinate.


5 ianuarie: Ziua Keto


- Anii 1900: Cel de-al doilea război mondial lasă în urmă un mare număr de orfani în numeroase țări. În Europa s-a estimat că au fost până la 13 milioane de orfani de război. 


Copiii care cresc în orfelinate au de a face cu un mai mare risc de a deveni victime ale violenței, traficului și exploatării!


Cu ocazia evenimentului de pe 6 ianuarie putem să vizităm un orfelinat pentru a le face daruri consistente copiilor de acolo sau putem lua în considerare alternativa de a înfia un copil care nu mai are sau a fost părăsit de părinți!


6 ianuarie: Ziua Strângerii la piept

6 ianuarie: Ziua Mondială a Orfanilor de Război 6 ianuarie: Ziua Mondială a Orfanilor de Război Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 05, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.