16 martie: Ziua Fără Selfie

 Ziua Fără Selfie este celebrată în fiecare an pe 16 martie. Deși actul de a face un selfie este asociat mai recent cu media socială și telefoanele smart, selfie-urile au fost de multa vreme populare. De-a lungul anilor, selfie-urile au devenit tot mai ușor de făcut, iar în zilele noastre le putem realiza numai cu un click din aproape toate dispozitivele noastre cu internet. 


Stick-urile selfie și camerele multifucționale ale telefoanelor au facilitat crearea de selfie-uri  simple și selfie-uri de grup (numite, în engleză, "grupies"). Oricum, în Ziua Fără Selfie, nu ne este îngăduit să facem așa ceva. Știu... este o tortură! Dar suntem cu toții implicați în ea!   

                  

16 martie: Ziua Fără Selfie

Probabil că nu este întâmplător că această zi pică pe 16 martie, data de naștere a lui Philippe Kahn, inventatorul telefonului celular. În principal, Ziua Fără Selfie este dedicată celor obsedați de selfie-uri și efectelor dăunătoare ale acestora. 


Dependența de selfie a fost corelată cu un compartament psihologic nociv. Cercetările au arătat că o femeie, în medie, petrece circa 104 de minute pe săptămână încercând să se "captureze" pe camere selfie-uri cât mai apropiate de perfecțiune! Selfie-urile au ajuns să fie un fenomen cultural, întrucât relevă dorința oamenilor de a fi observați, apreciați și recunoscuți. În cadrul dezvoltării rapide a mediei sociale, oamenii își fac selfie-uri pentru a fi în pas cu noile trenduri, a obține cât mai numeroase "like-uri" și comentarii. 


Selfie-urile sunt în prezent optimizate cu lumini, filtre , efecte și altele. Drept rezultat, oamenii au ajuns să fie confuzi despre prezența cuiva online, înfățișarea și viața sa reală, ceea ce duce la o creștere a numărului de dismorfie a corpului, o afecțiune a sănătății mentale în care unele persone nu se pot opri să se gândească la una sau mai multe defecte ori deficiențe percepute de alții în aparența lor. 


Studiile au constat, de asemeni, că putem fi afectați negativ atunci când cineva comentează despre ceva care ne rănește, afirmă că nu-i place imaginea noastră de pe internet., sau chiar când imaginile noastre din spațiul internetului nu adună atât de multe "like-uri" sau comentarii pozitive pe cât ne așteptam. 


Repere din istoria Zilei Fără Selfie


- 1839: Robert Cornelius își face cel dintâi selfie, în America.


- Anii 1970: Camerele instant, precum Polaroid, devin accesibile ca preț.


- 2003: Telefonul mobil Sony Ericsson Z1010 introduce o camera îndreptată către față. 


Ziua de 15 martie: Idelele lui Marte


- 2013: "Selfie" este cuvântul anului în Dicționarul Oxford. 


Lucruri interesante despre selfie-uri


- Turnul Eiffel a fost etichetat în peste 10.000 de selfie-uri în 2015.


- Un "milenial" ("generația Y", o persoană născută spre sfârșitul anilor 1990) își face, în medie, 25.700 de selfie-uri în decursul vieții sale.


- Cei mai mulți creatori de selfie-uri au circa 23 de ani.


- Cel mai mare "groupie" din lume a fost realizat la Conferința Internațională a Emisarilor Chabad-Lubavitch, cu 2.000 de persoane în poză. 


- În 2011, Jennifer Lee a fost prima persoană care și-a redat fotografia sa cu un selfie de pe Instagram.


16 martie: Ziua Aprecierii Buzelor

16 martie: Ziua Fără Selfie 16 martie: Ziua Fără Selfie Reviewed by Diana Popescu on martie 15, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.