7 martie: Ziua Puterii Plantelor

 Marcată anual pe 7 martie, Ziua Puterii Plantelor are scopul de a crește conștientizarea despre beneficiile unei hrăniri sustenabile și a încuraja pe oricine să adopte o dietă bazată pe plante. O astfel de dietă poate fi în întregime vegană (fără produse derivate din animale), constând îndeosebi din mâncăruri din plante sau din plante întregi procesate la minimum.


Istoria dietelor bazate pe plante este împletită cu cea a veganismului, provenit din vegetarienism. Cele mai timpurii dovezi ale celui de-al doilea sunt din anii 3.300 - 1.300 î.Hr., în nordul și vestul străvechii civilizații din Valea Indusului. Era un stil de viață practicat împărați și filosofi indieni, incluzându-i pe Chandragupta, Maurya, Ashoka și Acharya Kundakunda. Vegetarianismul a fost, de asemeni, practicat în Grecia și Roma antică, de oameni vestiți ca Seneca cel Tânăr, Ovidiu, Plutarh și Empedocles.  


7 martie: Ziua Puterii Plantelor

Aceștia afirmau că o astfel de opțiune era justificată de sănătatea sporită, transmigrarea sufletelor, bunăstarea și justiția animalelor. Poetul arab all-Ma'arri a fost unul dintre primii vegani. În secolul al XIX-lea, vegetarianismul a devenit o mișcare acceptată extins în Marea Britanie și SUA. 


Profesioniști autoproclamati vegetarieni au atras pe atunci, în lucrările lor, atenția asupra avantajelor stilului de viață vegetarian. Printre aceștia au fost poetul Percy Bysshe Shelley, în cartea sa "O îndreptățire a dietei naturale", doctorul William Lambe și Sylvester Graham, care a dezvoltat "dietă Graham" fără carne, extrem de populară în America din anii 1830. În acea vreme au fost întemeiate mai multe comunități și societăți vegetariene cum ar fi "Societatea Vegetariană din Marea Britanie" (în anii 1840).


Un număr mare de membri a cerut Societății Vegetariene de mai sus în 1944 ca o secțiune a buletinului informativ al aceasteia să fie dedicată unui vegetarianism fără produse lactate. Societatea le-a refuzat cererea, iar secretarul ramurii din Leicester, Donald Watson, a inițiat un alt buletin informativ, intitulat "Știrile Vegane", în luna noiembrie a aceluiași an. Acest lucru a condus la crearea Societății Vegane și a mișcării vegane, "veganismul". Mișcarea a adunat numeroși adepți care mâncau în principal alimente din plante și se împotriveau exploatării animalelor.


În 1980. T. Collin Campbell a introdus termenul de "dietă bazată pe plante", un termen ce se referea la o dietă săracă în grăsimi, bogată în fibre, constând îndeosebi din legume și focalizată pe sănătate, și nu pe etică. Termenul a fost apoi folosit pentru a desemna "veganismul", "vegetarianismul" și "semi-vegetarianismul". 


Repere din istoria Zilei Puterii Plantelor


- 3300 - 1300 î.Hr. - Apare vegetarianismul în Valea Indusului.


- Noiembrie 1944: Donald Watson și Dorothy Morgan inventează cuvântul "vegan", pe care-l utilizează în noul lor buletin informativ.


- 1980: T. Collin Campbell definește termenul de "dietă bazată pe plante" pentru a-și prezenta cercetarea despre dietă Institutului Național de Sănătate din SUA. 


- 2018: Alpro (companie europeană de mâncare bazată pe plante) colaborează cu BOSH! (un duet de chefi vegani din Marea Britanie) pentru lansarea Zilei Puterii Plantelor. 


Lucruri interesante despre vegetarianism


- Un studiu al Consiliului Cercetării Umane din SUA a relevat că circa 84% dintre vegetarieni reîncep să mănânce carne în mai puțin de un an după adoptarea stilului de viață vegetarian. 


- Veganii cred că vegetarienii le subminează campaniile anti-carne, ceea ce-i  face mai puțin toleranți față de vegetarieni față de nevegetarieni!


6 martie 2022: Ziua Omonimului


- Vegetarianismul este specific oricui alege să mănânce o dietă bazată pe plante, ceea ce nu-i restricționează consumul de carne, spre deosebire de veganism. 


- Vegetarienii care apelează la o dietă pe plante fără carne sunt predispuși să aibă o deficiență de vitamina B12, una prezentă numai în carne, pește și produse lactate.


- "Fructorienii" sunt vegetarieni care se hrănesc numai cu nuci, alune, semințe și fructe, un lucru periculos pentru sănătatea lor!


7 martie: Ziua "Fă-te Auzit!"

7 martie: Ziua Puterii Plantelor 7 martie: Ziua Puterii Plantelor Reviewed by Diana Popescu on martie 06, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.