Fericirea Peștelui: Poveste cu tâlc de Zhuangzi / Chuang-tzu

 Această poveste cu tâlc provine din scrierile atribuite lui Zhuangzi din secolul al IV-lea î.Hr. Dincolo de aspectul său aparent trivial, povestea pune o întrebare profundă despre cum știm ceea ce știm, despre limitele investigării raționale, ale cunosterii umane, și un relativism ce exclude obiectivitatea.


Zhuangzi și Hiuzi se plimbau pe un pod de peste râul Hao. Zhuangzi a spus, "Iată cum aceste plevuști sar din apă și se joacă nestanjenite de nimic. Aceasta este 'Bucuria Peștelui' ".         

    

Fericirea Peștelui: Poveste cu tâlc de Zhuangzi / Chuang-tzu

Huizi i-a răspuns, "Domnule, tu nu ești un pește, așa că de unde știi care este bucuria peștelui?"


Zhuangzi a zis, "Domnule, tu nu ești eu; cum ai putea ști dacă eu știu ce este bucuria peștelui?"


Copacul nefolositor - Poveste cu tâlc de Chuan Tzu / Zhuangzi


Huizi a ripostat, "Eu nu sunt tu, domnule, așadar nu pot ști. Dar, domnule, întrucât nu ești un pește, nu poți  ști ce este bucuria peștelui. Asta rămâne clar stabilit."


Zhuangzi a replicat, "Să revenim la rădăcinile conversației noastre. Când m-ai întrebat "De unde știi care este bucuria peștelui" știai deja că știu acest lucru, și totuși m-ai întrebat. Am știut asta de pe podul de peste râul Hao!"


Parabola visului fluturelui a lui Zhuangzi / Chuang-tzu

Fericirea Peștelui: Poveste cu tâlc de Zhuangzi / Chuang-tzu Fericirea Peștelui: Poveste cu tâlc de Zhuangzi / Chuang-tzu Reviewed by Diana Popescu on martie 19, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.