20 martie: Ziua Limbii Franceze

 Ziua Limbii Franceze ne inspiră anual să celebrăm cultura și istoria Franței și, desigur, să ne întrebăm reciproc, "Parlez-Vous Français?" Este, totodată, o ocazie de a ne reaminti să respectăm multilingvismul și diversitatea culturală. Deși limba franceză îi duce pe mulți, normal, cu gândul la Franța, puțini știu că, de fapt, în Africa se găsesc cei mai mulți vorbitori ai acestei limbi, adică 120 de milioane din 29 de țări. 


Limba franceză provine din latina vulgară a Imperiului Roman. Franța, cunoscută pe atunci drept Galia, a fost cucerită de români în primul și al doilea secol î.Hr. În acel timp, locuitorii ei vorbeau galeza, un limbaj celtic, ce a fost înlocuit cu latina de către romani. În secolul al V-lea, triburile germanice au invadat Galia și au fost și ele romanizate. Drept rezultat al acestor influențe, franceza din prezent își are originea în celtică, germanică și, cel mai mult, în latină.  

                        

20 martie: Ziua Limbii Franceze

Limba franceză veche, diferită de cea latină, a fost vorbită între secolul al IX-lea și al XIII-lea. "Jurământul de la Strasbourg" este cel mai vechi document în care s-a folosit franceza veche. Între secolul al XIV-lea și al XVI-lea, a fost utilizată limba franceză medie / de mijloc, împreună cu expresii din latină, greacă și italiană. Un grup de poeți francezi renascentiști din secolul al XVI-lea, cunoscut ca "La Pléiade", avându-i drept membri principali pe Pierre de Ronsard, Joachim du Bellay și Jean-Antoine de Baïf, a condus spre învigorarea, stabilizarea limbii și literaturii din Franța.


Secolul al XVII-lea a marcat începerea perioadei moderne din Franța, în decursul căreia, în 1635, cardinalul Richelieu a fondat Academia Franceză, o instituție având scopul de a menține sanctitatea limbii și literaturii. Franceza a evoluat de atunci în timp odată cu mișcarea artistică a romantismului și cea a realismului, dar, în mare, a rămas aceeași ca și cea de astăzi.


În 2010, Departamentul de Informație Publică al ONU a declarat drept oficială Ziua Limbii Franceze, potrivit obiectivului său de a celebra multilingvismul și diversitatea culturală. Ziua este, de asemeni, promovată pentru utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, adică araba, chineza, engleza, franceza, rusa și spaniola.


19 martie: Ziua Sfântului Iosif


Data de 20 martie este recunoscută și ca Ziua Internațională a Francofoniei, una care sărbătorește aniversarea Agenției pentru Cooperare Culturală și Tehnică, întemeiată pe 20 martie 1970.


Lucruri interesante despre limba franceză


- Franceza este una din primele două limbi de lucru folosite de ONU.


- Franceza este cel de-al șaselea limbaj vorbit pe internet.


- Franceza este una dintre cele mai ușor de învățat limbi pentru vorbitorii de engleză.


- Limba franceză este vorbită pe cinci continente diferite. 


20 martie: Ziua Internațională a Fericirii

20 martie: Ziua Limbii Franceze 20 martie: Ziua Limbii Franceze Reviewed by Diana Popescu on martie 19, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.