Ziua de 15 martie: Idelele lui Marte

 "Ferește-te de Idelele lui Marte" sau, cel puțin, nu neglija ziua de 15 martie, când sunt consacrate aceste "ide". Cuvântul "ide" derivă din cel latinesc "idus", care se referă la ziua din mijlocul oricărei luni din calendarul roman. Idelele pică, mai precis, în a cincisprezecea zi a lunilor martie, mai iulie și octombrie și în a treisprezecea zi a celorlalte luni. 


Erau desemnate în Imperiul Roman pentru plătirea datoriilor și, în general, includeau și cele șapte zile anterioare pentru acest scop. Cei care nu-și înapoiau datoriile considerau Idelele lui Marte drept zile nenorocoase deoarece erau, de obicei, aruncați în temniță sau supuși sclaviei din această pricină.    

 

Ziua de 15 martie: Idelele lui Marte

De fapt, contrar superstițiilor legate de originea lor, idele marcau prima zi cu lună plină care "cădea", tipic, între data de 13 și cea de 15. 


Aura de rău augur ce înconjoară Idelele lui Marte are o asociere cu Roma antică. Împăratul roman Iulius Cezar a fost faimos pentru ghinionul care l-a urmărit cu prilejul Idelor lui Marte din anul 44 î.Hr., când a fost asasinat de susținătorii săi, temători că al lor conducător era pe cale să devină un dictator. 


Scrierile și, apoi, filmele, au distorsionat frecvent evenimentele de atunci pentru a le face mai incitante și a-și asigura, astfel, o cât mai mare audiență. Același lucru se poate spune și despre vestita tragedie "Iulius Cezar" a lui William Shakespeare.


Mult din ceea ce să bazează, de obicei, a fi adevărat despre moartea lui Iulius Cezar, în acele fatale Ide ale lui Marte, este inspirat mai curând de piesa de teatru a lui Shakespeare, decât pe mărturiile istorice, potrivit lui Barry Strauss. Acesta, în cartea sa "Moartea lui Cezar", destramă jumătățile de adevăr despre sfârșitul tragic al împăratului și Idelele lui Marte din anul 44 î.Hr.


14 martie: Ziua Internațională de Acțiune pentru Râuri


Iată două mituri pe care le menționează Strauss:


- Mitul 1: Iulis Cezar a fost atenționat să se ferească de Idelele lui Marte de un prezicător necunoscut.


FALS: Avertismentul a fost în realitate "Ferește-te în următoarele 30 de zile" și a fost făcută pe 15 februarie, anul 44 î.Hr., de către un prezicător atrusc pe nume Spurinna.


- Mitul 2: Reproșul lui Cezar "Și tu, Brutus" a fost, de fapt, o invenție a mișcării Renașterii.


 În realitate au fost trei conspiratori: Brutus, Cassius și Decimus. Decimus era cunoscut drept cel mai de încredere de Cezar și este considerat a fi fost liderul conspirației de asasinare. 


Pe lângă tradiția de a se achita datoriile, Idelele includeau omorârea unei oi, "oaia lui Jupiter", de către înalții preoți ai acestui zeu. Totodată, pe 15 martie, se organizau sarbatoririle lui Anna Perenna, zeița anului, pentru a se celebra prima lună plină a anului cu petreceri incluzând multă băutură și mâncare. 


Numărul de senatori din vremea asasinării lui Cezar era de 60, iar numărul de înjunghieri ale împăratului a fost de 23!


15 martie: Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

Ziua de 15 martie: Idelele lui Marte Ziua de 15 martie: Idelele lui Marte Reviewed by Diana Popescu on martie 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.