12 aprilie: Ziua Internațională a Copiilor Străzii

 Anual, pe 12 aprilie, Ziua Internațională a Copiilor Străzii, celebrată pentru întâia oară pe 12 aprilie 2011,  atrage atenția asupra acestor mititei nevinovați, fără vreun acoperiș deasupra capetelor, astfel încât drepturile lor să nu fie puse în pericol. 


Conform unor statistici recente, aproape 150 de milioane de copii din întreaga lume trăiesc pe străzi. Unii își duc traiul fără a avea vreo locuință împreună cu familiile lor, alții își petrec cea mai mare parte a timpului pe stradă pentru a cerși bani și mâncare, în vreme ce alții sunt orfani, fără o familie sau o casă în care să se întoarcă după lăsarea întunericului.            

       

12 aprilie: Ziua Internațională a Copiilor Străzii

Există mai multe motive pentru care copii ajung pe străzi. Unul dintre cele mai obișnuite este că se află într-o țară măcinată de război și conflicte armate. Prichindeii dintr-o astfel de situație sunt fie separați de familia lor, fie rămași singuri, deoarece membrii familiei lor au murit. Unii copii pleacă în mod voluntar de acasă  fiindcă sunt abuzați de rudele lor. 


Alții sunt pe străzi întrucât au fost respinși de familiiile lor, au probleme de sănătate mentală sau sunt forțați să ia parte la activități ilegale. Indiferent de cazul lor, copiilor străzii li se refuză frecvent educația, îngrijirea sănătății ori alte drepturi umane de bază. 


În 1989, ONU a pus la punct Convenția despre Drepturile Copiilor, potrivit căreia toți minorii din lume ar trebui să aibă dreptul la un mediu înconjurător stabil, iubitor și stimulativ, dreptul la îngrijirea sănătății și nutriției, dreptul la apă curată și energie electrică, dreptul la oportunități egale și cel de a trăi în demnitate și libertate. 


11 aprilie: Ziua Mondială a Parkinson-ului


Din nefericire, copiii abandonați nu aceste drepturi. Din această cauză, organizații precum Consorțiul pentru copiii străzii încearcă să transforme în realitate cei patru pași către egalitate, protejarea fiecărui copil, furnizarea de acces la servicii și crearea de noi soluții pentru aceștia.


Pe 12 aprilie, atât Consorțiul pentru copiii străzii, cât și alte organizații militând pentru drepturile acestora, inițiază seminarii informaționale, mese rotunde și strangeri de fonduri în scopul educării publicului despre suferințele copiilor străzii. 


12 aprilie: Noaptea lui Iuri | Ziua Zborului Spațial Uman

12 aprilie: Ziua Internațională a Copiilor Străzii 12 aprilie: Ziua Internațională a Copiilor Străzii Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.