26 aprilie: Ziua Scării Richter

 Marcată în fiecare an pe 26 aprilie, Ziua Scării Richter este comemorată pentru a-l onora pe fondatorul acestui prim instument de măsurare a cutremurelor, Charles Francis Richter.


Seismologul și fizicianul Charles Francis Richter s-a născut la o fermă din Ohio, SUA, și s-a mutat la Los Angeles împreună cu mama sa pe când era adolescent. A urmat cursurile Universității California de Sud, și a continuat să studieze la Universitatea Stanford și la Institutul de Tehnologie din California, unde și-a obținut doctoratul.    

                                 

26 aprilie: Ziua Scării Richter

Pe când era la Institutul de Tehnologie din California, Richter a fost profund impresionat și inspirat de o lucrare despre cutremurele de suprafață și cele adânci a seismologului japonez Kiyoo Wadati. Alături de nativul german Beno Gutenberg, Richter a pornit să dezvolte scara de măsurare ce-i poartă numele, pe când erau amândoi la Institutul de Tehnologie din California. 


Această scară a cuantificat energia eliberată în decursul unui cutremur pe un nivel de la 0 la 10. Fiecare număr al scării reprezintă un cutremur de 10 ori mai puternic decât cel corespunzător numărului anterior. De exemplu, un cutremur cu magnitudinea de 5 este de zece ori mai puternic (și eliberează de 10 ori mai multă energie) decât unul cu magnitudinea de 4.


Scara Richter a devenit un standard universal pentru aprecierea mărimii cutremurelor. Deși, de atunci, au apărut și alte scări, nici una nu a ajuns la popularitatea celei Richter. 


Repere din istoria Zilei Scării Richter


- 26 aprilie 1900: Se naște Charles Francis Richter


- Anii 1920: Seismologul Harry O. Wood și astronomul John A. Anderson pun la punct cel dintâi instrument practic de înregistrare a undelor seismice, numit Sesmograful Wood-Anderson.


- 1928: Seismologul Kiyoo Wadati scrie o lucrare inspiratoare pentru Richter.


25 aprilie: Ziua Mondială a Malariei


- 1935: Charles Richter și Beno Gutenberg crează scara Richter de măsurare a cutremurelor.


Lucruri interesante despre cutremure


- După anul 1900, cel mai puternic cutremur a fost cel din Chile, etichetat drept Cutremurul Chilian sau Cutremurul Valdivia 1960, cu o magnitudine de 9,5.


- Cutremure mai mici de 2,5 pe scara Richter, numite microcutremure, sunt rareori simțite de oameni.


- Se petrec cutremure și pe lună, dar cu magnitudini mai mici decât cele de pe pământ.


- Se estimează că au loc circa 500.000 de cutremure detectabile în fiecare an. 


26 mai: Ziua Avioanelor din Hârtie

26 aprilie: Ziua Scării Richter 26 aprilie: Ziua Scării Richter Reviewed by Diana Popescu on aprilie 25, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.