16 mai: Ziua Dinozaurului

 Ziua Dinozaurului este celebrată de două ori pe an, pe 25 mai și pe 1 iunie de către copii, tineri și vârstnici deopotrivă pentru a-și manifesta fanteziile lor fascinante despre aceste animale preistorice. Chiar dacă oamenii de știință au descoperit multe fosile ale unor dinozauri datând de milioane de ani în diverse părți ale lumii, există încă destule persoane care nu știu mai nimic despre astfel de reptile magnifice. Ziua Dinozaurului este perfectă pentru a ne extinde cunoașterea despre ele!


Dinozaurii sunt strămoșii sopârlelor, șerpilor, broaștelor țestoase și crocodililor din prezent. Au trăit în decursul Mezozoicului sau a Erei Reptilelor, care a început cu circa 252 de milioane de ani în urmă.  

 

16 mai: Ziua Dinozaurului

Primul schelet complet de dinozaur găsit a fost cel al unui Iguanadon, în 1878. Termenul de "dinozaur" provine din cuvintele grecești "șopârlă teribilă". Acest termen a fost inventat de un om de știință faimos, pe nume Richard Owen, în 1842.


Au fost mai multe teorii despre modul în care au dispărut dinozaurii. O schimbare bruscă a temperaturii pământului pare să fie cea mai probabilă cauză. Întrucât aveau sângele rece, dinozaurii nu ar fi putut supraviețui fără căldura consistentă a soarelui. Numeroși oameni de știință sunt de acord în zilele noastre că, acum 46 de milioane de ani, pământul a fost lovit de un imens asteroid. Acesta ar fi creat un nor gigantic de praf care ar fi ecranat lumina solară vreme de mai multe luni, poate chiar ani, ceea ce ar fi condus la scăderea temperaturii de pe Terra.


Repere din istoria Zilei Dinozaurului


- 1824: William Buckland menționează descoperirea unui dinozaur neaviar într-un articol dintr-un jurnal științific.


- 1903: Cel mai înalt dinozaur! Este găsită fosila unui branhiozaur cu o înălțime de 12 metri.


15 mai: Ziua Internațională a Siguranței în Apă


- 2005: Mary Higby Schweitzer descoperă țesut moale în interiorul fosilei unui tiranozaur din urmă cu aproximativ 68 de milioane de ani.


- 2017: Oamenii de știință declară Tyrannosaurus rex  drept ultimul dinozaur supraviețuitor dinaintea extincției totale.


Lucruri interesante despre dinozauri


- Scheletele dinozaurilor din muzee sunt turnate din ipsos, în matrițe după cele reale.


- Cel mai lung dinozaur este un Diplodocus, al cărui schelet măsoară 24 de metri în lungime.


- Muzeul de istorie naturală Shandong Tianyu din China este cel mai mare muzeu al dinozaurilor din lume, cu peste 1.000 de dinozauri fosilizați.


- Fecalele fosilizate ale dinozaurilor sunt studiate pentru a se înțelege dieta lor și modul de funcționare al organismului lor. 


16 mai: Ziua Internațională a Luminii

16 mai: Ziua Dinozaurului 16 mai: Ziua Dinozaurului Reviewed by Diana Popescu on mai 15, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.