25 mai: Ziua Copiilor Dispăruți

 Ziua Copiilor Dispăruți este comemorată anual pe 25 mai pentru a ne reaminti de aceștia și a avertiza despre riscurile răpirii de copii. Cu acest prilej se organizează evenimente având drept temă siguranță celor mici și necesitatea intensificării eforturilor de a-i reuni pe cei dispăruți cu familiile lor.


Ziua Națională a Copiilor Dispăruți a fost proclamată în SUA, în 1983, de către președintele Ronald Reagen. Din 1979 și până în 1981, o serie de răpiri ale copiilor a șocat America! A început cu dispariția lui Etan Patz, de 6 ani, din New York, pe 25 mai 1979, când era în drum spre școală într-un autobuz. Din nefericire, Etan nu a mai fost găsit vreodată, iar acuzatul din acest caz, Pedro Hernandez, a primit o sentință la închisoare abia în 2017.   

                    

25 mai: Ziua Copiilor Dispăruți

Ceea ce i s-a întâmplat lui Etan Patz și altor copii asemeni lui, a condus la crearea "Missing and Exploited Children's Movement" (Mișcarea copiilor dispăruți și exploatați). 


Departamentul de Justiție al SUA comemorează Ziua Copiilor dispăruți în fiecare an printr-o ceremonie de onorare a străduințelor tuturor organizațiilor, agențiilor și oamenilor care lucrează pentru protecția copiilor.


"Național Center for Missing and Exploited Children" (Centrul național pentru copii dispăruți și exploatați) din SUA a lansat printre altele inițiativa "Take 25" (Ia-ți 25 de minute)  care încurajează oamenii să își rezerve un răgaz de 25 de minute pe zi pentru a vorbi cu copiii lor despre importanța siguranței acestora. 


Repere din istoria Zilei Copiilor Dispăruți


- 1984: John Walsh și Rene Walsh au fondat Centrul național pentru copii dispăruți și exploatați ca ONG privat pentru culegerea de informații privind copiii dispăruți și exploatați.


- 2001: 25 mai este recunoscută ca Ziua Copiilor Dispăruți de "Centrul Internațional pentru Copii Dispăruți și Exploatați" și de organizatia "Copii Dispăruți din Europa".


24 mai: Ziua Sparanghelului


- 2009: Centrul național pentru copii dispăruți și exploatați din SUA începe să-și promoveze mesajul către întreaga lume prin aducerea acestuia în atenția "Global Missing Children's Network" (Rețeaua globală a copiilor dispăruți).


- 2017: Pedro Hernandez, acuzat de răpirea și uciderea lui Etan Patz, este condamnat la 25 de ani de închisoare după un proces care a durat 38 de ani!!!


Lucruri interesante și șocante despre copiii dispăruți


- Floarea de nu-mă-uita este simbolul Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți.


- În SUa se estimează că unul din șase copii fugiți de acasă sfârșesc prin a fi traficați se_ual. 


- Tot în SUA, dispar în fiecare zi circa 2.300 de copii și, într-un an întreg, aproximativ 460.000 de copii. 


- În aprilie 2021 se estima în România că în anul anterior au dispărut de acasă circa 6.000 de minori. 


25 mai: Ziua Mândriei "Tocilarilor"

25 mai: Ziua Copiilor Dispăruți 25 mai: Ziua Copiilor Dispăruți Reviewed by Diana Popescu on mai 24, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.