Gandul zilei: 1 iulie - Louis-Ferdinand Céline

 “Adevărul este o durere care nu se va opri. Iar adevărul acestei lumi este că o să mori. Trebuie să alegi: fie să mori, fie să minți. Personal, eu nu am fost niciodată capabil să mă sinucid.”

 

Louis-Ferdinand Céline           

                

Gandul zilei: 1 iulie - Louis-Ferdinand Céline

 În ziua de 1 iulie 1961 a murit Louis Ferdinand Auguste Destouches, cu pseudonimul literar de Louis-Ferdinand Céline, romancier, polemist și medic. Primul sau roman, “Călătorie către capătul nopții” (1932) a câștigat premiul Renaudot dar a divizat criticii din cauza descrierii pesimiste de către autor a condiției umane și a stilului scrisului bazat pe vorbirea clasei muncitoare. În romane următoare precum “Moarte pe credit” (1936), “Banda lui Guignol” (1944) și “De la un castel la altul” (1957) Céline a dezvoltat un stil literal inovator și  distinctiv. Maurice Nadeau scria: “Ceea ce Joyce a făcut pentru limba engleză… ceea ce suprarealismul a făcut pentru limba franceză,  Céline a îndeplinit fără efort și pe o scară vastă”. 

Gandul zilei: 1 iulie - Louis-Ferdinand Céline Gandul zilei: 1 iulie - Louis-Ferdinand Céline Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.