4 iunie 2022: Ziua Internațională a Jocurilor de / pe Masă

 În fiecare an, în prima sâmbătă din iunie, pasionații se unesc (cel puțin virtual) în celebrarea Zilei Internaționale a Jocurilor de / pe Masă, practicate și dezvoltate de-a lungul secolelor. Bătăliile, de exemplu, începute pe hârtie, includeau zone de pământ și de apă. Odată cu trecerea timpului, a apărut și cea de-a treia dimensiune, înălțimea, care a devenit, apoi, un instrument valoros pentru cele dintâi jocuri pe calculator. Dacă în 2022, Ziua Internațională a Jocurilor de / pe Masă se desfășoară pe 4 iunie, în următorii ani are loc astfel: 2023 - 3 iunie, 2024 - 1 iunie, 2025 - 7 iunie. 


În anii 1.300 î.Hr, jocul Senet a ajuns popular îndeosebi în regalitatea egipteană. Era un joc de societate cu 30 de pătrate cu simboluri care erau fie norocoase, fie ghinioniste. Se credea că, în funcție de simbolurile la care ajungeau jucătorii, acestora li se decidea soarta din afara jocului, din viața reală. Dacă un jucător avea succes, însemna că va intra în favorurile zeilor, ceea ce îi va facilita călătoria în lumea de apoi. 

                                           

4 iunie 2022: Ziua Internațională a Jocurilor de / pe Masă

Cele mai multe jocuri de / pe masă au rămas cam același, precum cel de table. Era numit "Ludus duodecim scriptorium", adică "Jocul celor 12 marcaje", și a fost la modă încă din vremea Imperiului Roman. Foarte asemănător cu versiunea modernă, având obiectivul de a scoate de pe tablă toate pulurile adversarului, singura diferență era că se foloseau trei zaruri în loc de două. 


În 1903, unul dintre primii creatori de jocuri de societate, Lizzie Magic, a adus pe piață jocul "The Land Lord", în care jucătorii "călătoreau" pe o tabletă pătrată, cumpărând proprietăți. În 1935, ea a vândut patentul jocului companiei "Parker Brothers", fiind de atunci cunoscut ca "Monopoly".


3 iunie: Ziua Dragostea Cucerește Totul


Jocurile "fantasy" au apărut în perioada de după "Lord of Rings" ("Stăpânul inelelor"). În 1974 a fost publicat pentru prima dată jocul "Dungeons & Dragons" ("Temnițe & Dragoni") de către TSR Inc., un joc pe masă extins în diferite arene. Jocuri de strategie, aventură, de societate, bazate pe francize populare au înflorit și nu ne-au mai părăsit. În 2013 a fost creat ZJM ca rezultat al seriilor web "Tabletop", găzduite de vestitul jucător Will Wheaton și Felicia Day.


Repere din istoria Zilei Internaționale a Jocurilor de / pe Masă


- Anii 5.000 î.Hr.: În Orientul Mijlociu sunt practicate jocuri de noroc cu zaruri făcute din oase, lemn, piatră sau carapace de broască țestoasă.


- Anii 2.000 î.Hr.: Se joacă "tablele" originare în Roma antică.


- 1935: "Parker Brothers" lansează Monopoly, care inspiră crearea unor numeroase jocuri de societate de diferite tipuri.


- 2012: Popularitatea jocurilor de masă crește atât de mult încât este inițiată, un an mai târziu, Ziua Internațională a Jocurilor de / pe Masă, pentru sărbătorirea jucătorilor și organizarea de evenimente de jocuri.


4 iunie: Ziua Internațională a Copiilor Inocenți Victime ale Agresiunii

4 iunie 2022: Ziua Internațională a Jocurilor de / pe Masă 4 iunie 2022: Ziua Internațională a Jocurilor de / pe Masă Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.