14 iulie: Ziua Bastiliei

 Anual, pe 14 iulie, cu prilejul Zilei  Bastiliei , este celebrată răsturnarea de la putere a monarhiei franceze, simbolizată de cucerirea uneia din cele mari fortărețe și închisori politice din Paris. Aproape  o duzină de țări dn lume organizează cu această ocazie evenimente și petreceri de comemorare a acestei zile.


În Franța, Ziua Bastiliei este cunoscută ca "La  fête nationale", sau sărbătoarea națională. Ziua Bastliei onorează timpul din 1879 când o mulțime de revoluționari francezi au cucerit Bastilia din Paris, un eveniment major din decursul Revoluție Franceze. Prima celebrare a zilei a avut loc pe 14 iulie 1790, exact la un an după căderea Bastiliei.    

                   

14 iulie: Ziua Bastiliei

Ziua Bastiliei marchează, așadar, aniversarea căderii Bastiliei și a monarhiei. Construită originar ca o fortăreață medievală, Bastilia a fost utilizată ca închisoare de stat. Prizonierii care erau aduși direct aici la porunca regelui nu aveau parte de proces sau dreptul de a face apel. Cei încarcerați la Bastilia erau inclusiv prizonieri politici care vorbiseră împotriva regulilor și legilor instituite de rege. În ciuda planurilor de a se demola clădirea de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Bastilia a ajuns să reprezinte monarhia casei Bourbon și actele dure ale acesteia.


13 iulie 2022: Ziua Lunii Pline Poya Esala


În timpul revoltei din 1785, o mulțime s-a apropiat de Bastilia pentru a cere armele și muniția depozitate aici și, atunci când forțele de pază ale clădirii i s-a împotrivit, atacatorii au cucerit închisoarea și i-au eliberat pe cei șapte prizonieri din aceasta. Luarea Bastiliei a semnalat începutul revoluției franceze și a devenit astfel un simbol al sfârșirii vechiului regim monarhic.


La  fête nationale a devenit oficial o sărbătoare în 1880. Chiar de la debutul său, paradele militare, focurile de artificii, discursurile și expozițiile au fost părți importante ale celebrării. Sloganul "Vive le 14 juillet!" (Trăiască 14 iulie!) a continuat să fie asociat cu această zi. Fostele colonii franceze, având relații amicale cu Franța, au început, de asemeni, să marcheze această zi. Polinezia franceză, în particular, a adoptat sărbătoarea în propria sa cultură, cu dansuri, cântece și performanțe de divertisment organizate pe cuprinsul întregii luni iulie.


14 iulie: Ziua de Conștientizare a Rechinului

14 iulie: Ziua Bastiliei 14 iulie: Ziua Bastiliei Reviewed by Diana Popescu on iulie 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.