2 iulie 2022: Ziua Internațională a Cooperativelor

  Celebrată în prima sâmbătă din iulie, Ziua Internațională a Cooperativelor țintește să crească conștientizarea despre avantajele cooperativelor prin accentuarea felului cum ONU împărtășește țeluri și obiective similare cu cele ale mișcării internationale a cooperativelor. Daca în 2022 aceste eveniment se desfășoară pe 2 iulie, în următorii ani are loc astfel: 2023 – 1 iulie, 2024 – 6 iulie, 2025 – 5 iulie, 2026 – 4 iulie, 2027 – 3 iulie, 2028 – 1 iulie, 2029 – 7 iulie, 2030 – 6 iulie.           

           

2 iulie 2022: Ziua Internațională a Cooperativelor

Ziua urmarește recunoașterea contribuțiilor cooperativelor în rezolvarea unor chestiuni internaționale majore care au atras atenția ONU. Totodată, are menirea de a întări și extinde parteneriatele dintre mișcarea international a cooperativelor și alți promotori ai dezvoltării sociale. Cooperativele sunt asociații sau întreprinderi care permit oamenilor să-și îmbunătățească viața în vreme ce își aduc aportul la progresul economic, social, cultural și politic al comunităților și națiunilor. 


Timp de ani, aceste cooperative au fost responsabile pentru crearea de avere și eradicarea sărăciei. Ele sunt, de asemeni, jucători majori în afacerile naționale și internaționale. Membrii lor contribuie echitabil la controlul democratic al resurselor financiare și profiturilor asociaților lor. 


Cooperativele tind să fie centrate pe oameni și nu către capital și, de aceea, împărtășesc succesul economic și social cu oricine, tind să fie mai etice și mai drepte în privința accelerării concentrării de capital. Ele elimină, în același timp, inegalitatea și excesele care înfloresc în capitalismul modern, din prezent. 


1 iulie: Ziua Internațională a Muzicii Reggae


Mișcarea cooperatistă este extrem de democratică și autonomă, dar integrată și pe plan international. Mișcarea încurajează cetățenii să se bazeze pe ei înșiși și sa-și asume responsabilitatea pentru prosperitatea economica, sociala și de mediu înconjurător. Cooperativele au avut împliniri în depășirea sărăciei, asigurarea unei forțe de muncă productive și încurajarea integrării sociale. 


Repere din istoria Zilei Internaționale a Cooperativelor


 - 1895: Alianță Internațională Co-operatistă (ICA) începe să opereze în Bruxelles. 


 -1945: Este întemeiat ONU, în New York. 


- 1968: COPAC (Comitetul pentru Promovarea și Avansarea Cooperativelor) este format la a douazecișitreia Sesiune a Adunării Generale a ONU.


 - 1992 Adunarea Generala a ONU recunoaște oficial Ziua Internațională a Cooperativelor.


Lucruri interesante despre ONU


 - Reprezentantul Indiei, V. K. Krishna Menon, a ținut cel mai lung discurs în fața ONU în 1957, care a durat 8 ore! 


- Diplomatul canadian Loiuse Frechette a devenit în 1999 prima femeie Secretar general adjunct al ONU. 


- ONU are șase limbi oficiale: engleza, franceza, spaniola, rusa, araba și mandarina.


 - Sudan s-a alăturat ONU în 2011.


 - Indonezia s-a retras o dată din ONU și i s-a realăturat un an mai târziu, fiind singura țară care a părăsit vreodara ONU.


2 iulie: Ziua "Am uitat"

2 iulie 2022: Ziua Internațională a Cooperativelor 2 iulie 2022: Ziua Internațională a Cooperativelor Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.