23 iulie: Ziua Mondială a Sindromului Sjögren

 Cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Sjögren, marcată an de an pe 23 iulie, Fundația Sjögren și alte organizații își unesc eforturile pentru a răspândi conștientizarea despre această boală, a ajuta oamenii să-i înțeleagă mai bine simptomele și modul său de tratare.                  


Sindromul Sjögren este o tulburare a sistemului imunitar ale cărei simptome primare includ ochi uscați și o gură uscată, întrucât atacă celulele care produc saliva și lacrimle, dar și alte părți ale corpului, cum ar fi tiroida, rinichii, ficatul, plămânii și nervii. Alte semne constau din dureri ale incheieturilor, iritații ale pielii, uscăciune vaginală, o tuse uscată continuă, glande salivare umflate, o sănătate dentară deficitară, sete excesivă și oboseli prelungite de mai multe tipuri.     

             

23 iulie: Ziua Mondială a Sindromului Sjögren

Prima persoană care a pomenit despre sindromul Sjögren a fost Jan-Radecki. În 1829, el a descris un bărbat de 42 de ani, cu o mărire a glandelor parotide și lacrimale asociată cu o atrofie a infiltrării celulelor rotunde și acinare. Însă, aceste criterii conduc frecvent la identificarea greșită a bolii drept sindromul Mikulicz.


Henrik Sjögren s-a născut pe 23 iulie 1899 în Koping, Suedia, și a absolvit Institutul Kardinska de Medicină în 1927. În 1929, doctorul Sjögren a întâlnit un pacient plângându-se de uscăciune a ochilor, gurii, și de dureri ale incheieturilor. Cu toate că multe dintre aceste simptome erau deja cunoscute, combinația lor  i s-a părut ciudată, așa că decis să facă investigații în acest sens. În 1933, el și-a publicat teza de doctorat descriind 19 femei bolnave, cele mai multe din ele la menopauză și suferind de artrită, arătând manifestările clinice și patologice ale sindromului. Teza lui nu a fost bine primită inițial, examinatorii săi criticând aceste aspecte clinice.


22 Iulie: Ziua Mondială a Creierului


După o îndelungată cercetare și strângere de informații, Sjögren a publicat o lucrare esențială în 1951, descriind 180 de pacienți cu ochi uscați, 50 dintre ei având artrită. El a denumit boala "Keratoconjunctivita sicca", ce a început să fie menționată în literatură de specialitate  a "sindromul Sjögren". În prezent, Keratoconjunctivita sicca este folosit ca termen științific pentru ochii uscați. Fundația Sjögren a fost creată de Elaine Harris în 1983. Ea a fost o pacientă diagnosticată cu sindromul Sjögren care a fost frustată de cât de mult a durat identificarea sursei simptomelor sale. 


23 iulie: Ziua Minunatelor Bunici

23 iulie: Ziua Mondială a Sindromului Sjögren 23 iulie: Ziua Mondială a Sindromului Sjögren Reviewed by Diana Popescu on iulie 22, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.