27 iulie: Ziua de Apreciere a Cimpoiului

 Ziua de Apreciere a Cimpoiului din 27 iulie celebrează an de an acest instrument străvechi, folosit de multă vreme în bătălii, ceremonii funerare,căsătorii și evenimente regale. 


Istoria cimpoiului a început în Mesopotamia, o regiune din Orientul Mijlociu unde se spune că păstorii cântau la el în timpul lor liber, pentru plăcerea lor. Există speculații că cimpoaiele au fost prezente și în Egiptul antic, dar nu există dovezi care să confirme acest fapt.         

               

27 iulie: Ziua de Apreciere a Cimpoiului

O sculptură pe perete hitită, aproximativ din anii 1.000 î.Hr., înfățișează un cimpoi și sugerează că cimpoaiele erau utilizate și în Asia vestică. Hitiții făceau comerț cu Egiptul, așa că este posibil ca instrumentul muzical să fi ajuns la ei de la egipteni. Acest lucru îi indică pe egipteni și hititi ca două posibile surse ale inventării cimpoiului. 


Instrumentul a fost introdus mai târziu în Grecia și a fost apoi adoptat de romani după cucerirea tărâmurilor grecești. Împăratului roman Nero îi plăcea să cânte la cimpoi. Cronicarul Grigore Ureche menționa că muzica din cimpoi era prețuită în secolul al XV-lea de domnitorul Aron Vodă. Miron Costin a pomenit și el despre aprecierea cimpoieșilor la nunțile domnești.


Englezii au adorat și ei cimpoiul și l-au preluat în tradițiile lor. Cimpoaiele au devenit populare în Britania după invazia acesteia de către romani, în secolul al V-lea.


26 iulie: Ziua Un Glas


Worchetershire, Nottinghamshire și Lancashire din Anglia au furnizat cimpoieși măieștri, iar regiuni precum Cornwall, Northumberland, Lancashire și Lincolnshire și -au făcut propriile tipuri de cimpoaie. Prima referință la cimpoaiele scoțiene a apărut în istoria franceză, menționând utilizarea lor în bătălia de la Pinkie din 1547. În secolul al XVIII-lea, acestea au devenit un simbol al identității naționale scoțiene. Militarii au început să folosească aceste instrumente, pe care le-au acompaniat cu tobe. Cimpoaiele erau intrebuințate în acea vreme pentru comunicarea din decursul bătăliilor, pentru a semnala mișcări de trupe, atacuri și retrageri. De asemeni, se cânta la ele înainte de o luptă pentru a fi inspirați soldații.


Când revolta scoțiană din 1745 a eșuat, a fost interzisă instruirea militară  și folosirea cimpoaielor de către scoțieni. 


27 iulie: Ziua Dragostea Înseamnă Bunătate

27 iulie: Ziua de Apreciere a Cimpoiului 27 iulie: Ziua de Apreciere a Cimpoiului Reviewed by Diana Popescu on iulie 26, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.