13 august: Ziua Festivalului Obon

 Festivalul Obon este un ritual anual japonez, marcat din ziua a treisprezecea până în cea de-a cincisprezecea a celei de-a șaptea luni ale calendarului lunar (selenar). În 2022, este celebrat între 13 și 15 august, dar poate fi sărbătorit și între 13 și 15 iulie, în funcție de calendarul utilizat. Oban este similar cu ziua mexicană a morților, festivalul chinezesc al "fantomei înfometate" sau Paștele Blajinilor.


În decursul celor trei zile ale sale, japonezii le urează bun venit spiritelor străbunilor lor morți și își reîncheagă conexiunile cu ei. Deși este un festival corelat cu moartea, Obon este mai degrabă distractiv decât lugubru. Oamenii se angajează, cu acest prilej, în acțiuni de divertisment, dansuri populare și evenimente muzicale. Ei vizitează și curăță mormintele străbunilor, aprind felinare "cochin" și se înfruptă din mâncăruri tradiționale.    

                               

13 august: Ziua Festivalului Obon

Obon este un obicei buddhist vechi de 500 de ani, numit și "festivalul sufletelor". Un călugăr buddhist, care putea zări în viața de apoi, numit Mogallana, a reușit să-și oprească mama sa moartă să se ducă în iad, făcând în acest scop ofrande date altor călugări. După realizarea mântuirii mamei lui, Mogallana a început să danseze de bucurie și ceilalți i s-au alăturat, formând un mare cerc, ca într-o horă. Dansul acesta a ajuns să fie cunoscut ca dansul Bon Odori. 


Deși Obon poate fi asemănat Halloween-ului, nu are menirea de a alunga spiritele. Mai curând, japonezii încerca să le întâmpine, să-și onoreze străbunii preparându-le delicatesuri și dansând Bon Odori.


Totodată, mulți vizitează mormintele membrilor familiei lor și le șlefuiesc suprafețele. Dăruiesc flori, lumânări, bețișoare parfumate și fructe la templele și altarele locale. În ultima zi de Obon, se presupune că cineva își poate vedea străbunii prin lansarea de felinare pe cer, pe ape și incropirea unui foc de tabăra.


În Kyoto se organizează cele mai mari focuri pe muntele Daimonji. Efigii uriașe cu caractere Kanji, cu o lățime de 1,6 metri, sunt aprinde de călugării buddhiști. Japonezii cred că lumina focului ghidează spiritele înapoi în lumea de apoi.


Repere din istoria Zilei Festivalului Obon


- Secolul al XVII-lea: Butsudan, tradiția de a avea un altar de familie, devine obișnuită în casele japoneze.


- 1905: Ziarul "Yamato Shimbun" din Hawai face referire la Obon pentru întâia oară.


12 august: Ziua Mondială a Elefantului


- 1930: Reverendul Yoshio Iwanaga introduce Bon Odori în SUA.


- 2017: Asociația festivalului Ondo, Yao Kawachi, organizează cel mai mare  dans în jurul focului, care durează 66 minute și 16 secunde. 


Lucruri interesante despre Obon


- Obon își are originile sale buddhiste în India, cu mai mulți de 500 de ani în urmă.


- Cuvântul "Obon" derivă din termenul sanscrit ""Ullambana", care înseamnă "a agăța cu josul în sus".


13 august: Ziua Dă Vina pe Altcineva

13 august: Ziua Festivalului Obon 13 august: Ziua Festivalului Obon Reviewed by Diana Popescu on august 12, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.