2 august 2022: Ziua Nag Panchami

 Nag Panchami este o celebrare anuală ce are loc în a cincea zi a lunii Shravan din calendarul hindus. Ziua este marcată în decursul Shukla Paksha, vremea când luna crește, și este dedicată zeilor șerpi pentru îndepărtarea dezechilibrului karmic și astrologic. Cu acest prilej, oamenii hrănesc simbolic cu lapte șerpii, sperând că în acest fel vor ține răul departe de familiile lor. Unii, de asemeni, postesc, întreaga zi și oferă daruri celor aflați la nevoie.  


Dacă în 2022, acesta sărbătoare se desfășoară pe 2 august, în următorii ani are loc astfel: 2023 - 21 august, 2024 - 9 august, 2025 - 29 iulie, 2026 - 17 august.   

                         

2 august 2022: Ziua Nag Panchami

Hinduismul este una dintre religiile majore ale lumii, fiind, după, creștinism și islamism, cea de-a treia ca număr de adepți, care o numesc "Santana Dharma". Strict vorbind, hinduismul nu este atât o religie, cât, mai curând, un mod de viață care combină cultura, tradiția, mitologia, filosofia și credințele de pe subcontinentul indian. Hinduismul nu are un fondator, o structură administrativă organizată și centralizată, sau un cod strict pentru adepții săi. Hinduismul este înțesat de multe sărbători deoarece venerează un mare număr de zei.


Nag Panchami este o zi importantă și auspicioasa pentru hinduși. Cea mai mare populară poveste despre originea zilei provine din epopeea hindusă "Mahabharata". În aceasta, Takshaka, regele șerpilor, îl mușcă pe Parikishit, conducătorul imperiului Kuru. Sarpasatra este indeplint de Janamejaya, fiul lui Parikishit, pentru a-și răzbună tatăl. Sarparasata este un ritual puternic de atragere a șerpilor din toată lumea către flăcările "yajna" și ucidere a tuturor.


Takshaka, temându-se pentru viața sa caută protecție de la "deve". Dar, ritualul este atât de puternic încât mai nimic nu poate să-l oprească. Manasadevi își trimite fiul, Astika, să rezolve criza și să salveze specia șerpilor de la extincție. Astika îl impresionează pe Janamejaya prin cunoașterea sa și îl convinge să pună capăt ritualului, salvându-l astfel pe Takshaka. În ziua  Nag Panchami, credincioșii se roagă șerpilor pentru a le aduce prosperitate și a izgoni răul. 


Repere din istoria Nag Panchami


- Anii 1.500 î.Hr.: Sunt compuse Vedele, cele mai importante texte sacre hinduse.


- Anii 500-200 î.Hr.: Sunt create Upanishadele, texte sacre care explică conceptele vedice.


1 august: Ziua WWW / World Wide Web


- Anii 300-1000 d.Hr.: Sunt scrise Puranele, povești sacre și influente din mitologia hindusă.


- 635 d.Hr.: În Bihar, este construit templul Mundeshwari, cel mai vechi templu hindus, încă funcțional. 


Lucruri interesante despre hinduism


- Rigveda este cea mai veche carte scrisă din lume. 


- 108 este un număr sacru pentru hinduși.


- Hinduismul este cea mai veche religie, încă existentă, din lume.


- "Kumbh Mela", un festival hindus care se desfășoară o dată la 12 ani, constitue cea mai mare adunare a oamenilor de pe pământ.


2 august: Ziua lui Frederik Bartholdi, Creatorul Statuii Libertății

2 august 2022: Ziua Nag Panchami 2 august 2022: Ziua Nag Panchami Reviewed by Diana Popescu on august 01, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.