30 august: Ziua Frankenstein

 An de an, pe 30 august, cu ocazia Zilei Frankenstein, sunt celebrate toate detaliile din romanul clasic cu același nume. Vă dați seama că au trecut peste 200 de ani de când povestea originală "Frankestein" a fost scrisă? S-au scurs două secole de când un tânăr om de știință numit Victor Frankenstein a insuflat viață în propria sa creatură, monstrul! Iar acest lucru a dus la nenumărate sărbători de Halloween, cu copii acoperiți pe față cu vopsea verde și cu tâmple aproape pătrate.


Publicat în 1818, de scriitoarea engleză Mary Shelly, romanul "Frankenstein" este considerat una din prozele cele mai importante de science-fiction scrise vreodată. Acesta spune povestea unui om de știință tinerel, Victor Frankestein, fascinat de crearea vieții. El întreprinde un experiment în care, folosind o varietate de părți umane, este capabil să aducă la viață o creatură, care va fi cunoscută mai apoi ca "monstrul". Povestea urmează conexiunea tumultuoasă dintre Victor Frankenstein și monstru, amândoi căutând secretul păcii și fericirii. 

                                        

30 august: Ziua Frankenstein

Romanul a primit multe critici contradictorii la momentul publicării. Ca un scriitor femeie, Mary Shelly a trebuit să facă față unor provocări în câștigarea recunoașterii și aprecierii din partea colegilor săi masculini. Dar, odată cu scurgerea timpului, indeosebi prin mijlocul secolului al XX-lea, "Frankestein" a primit, pe larg, critici pozitive. Este văzut  ca una dintre lucrările cele mai inspiratoare din literatură gotică, science-fiction și romantică. 


29 august: Ziua Drepturilor Individuale


Aproape imediat după publicarea sa, romanul "Frankenstein" și-a croit rapid o cale către o varietate de medii. Teatrele și operele au pus la punct spectacole și musical-uri fantastice bazate pe omul de știință și creatura lui. În vreme ce filmele și televiziunea au căpătat o tot mai mare amploare în secolul XX, numărul adaptărilor după "Frankenstein" s-a multiplicat.


Două adăugiri senzaționale ale poveștii lui Frankenstein au apărut în anii 1930, odată cu filmul "Mireasa lui Frankenstein" și urmarea sa, "Fiul lui Frankenstein". Dacă unele povești mai ales cinematografice au rămas aproape de materialul sursă al lui Mary Shelly, altele au avut o abordare mai liberală, adăugând noi dimensiuni lumii lui Frankenstein, inclusiv călătoria în timp, abilități supraomenești și dominarea lumii. 


30 august: Ziua Slinky

30 august: Ziua Frankenstein 30 august: Ziua Frankenstein Reviewed by Diana Popescu on august 29, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.