30 august: Ziua Slinky

 În fiecare an, pe 30 august, este Ziua Slinky, o zi dedicată unei jucării populare constând dintr-un arc elicoidal precomprimat, una cu care se pot face tot felul de trucuri, inclusiv coborârea sa pe un șir de trepte pe măsură ce se întinde și se recomprimă cu ajutorul gravitației și momentului său.


Slinky (un nume provenit verbul eglezesc "to slink", cu semnificația "a se furișă") a fost originar creată și vândută în anii 1940. Inventatorul său a scăpat din greșeală un arc de pe un raft și l-a urmărit apoi "mergând" în jos, peste niște cărți, tăblia unei mese și, apoi, pe podea, unde și-a reluat de la sine poziția comprimată.


Creatorul, Richard James, s-a dus, după aceea, acasă, la soția lui și i-a zis, "Cred că mi-am dat seama de proprietatea oțelului și tensiunii sale potrivite astfel încât să-l pot face să se miște." Au durat câțiva ani până când a reușit să-și finalizee invenția.         

                     

30 august: Ziua Slinky

A confecționat 400 de bucăți de Slinky cu un împrumut de 500 de dolari, și a fondat, împreună cu nevasta sa, o companie pentru producerea și comercializarea acestei jucării unice. Cu prețul de numai un dolar, Slinky părea că va capta interesulul oamenilor și, în special, al copiilor.


În ziua fatidică a lansării pe piață, Richard James a primit permisiunea să monteze un plan înclinat în secțiunea de jucării a magazinului Gimbles. În doar 90 de minute a vândut cele 400 de bucăți și a fost asaltat de multe alte cereri. Un an mai târziu, Slinky a fost introdus la Târgul American de Jucării, cea mai mare adunare de afaceri din SUA pentru lucruri de recreare ale copiilor.


29 august: Ziua Drepturilor Individuale


De atunci, Slinky a făcut incojorul lumii, ajungând inclusiv în România, confecționat atât din metal, cât și plastic, sub diverse forme.


Și-a găsit și alte întrebuințări. În decursul războiului din Vietnam, trupele americane l-au folosit drept antenă radio mobilă, această utilitate fiind preluată apoi de radioamatori. NASA îl folosește în experimente pe navetele spațiale, iar profesorii pentru a demonstra proprietățile oscilațiilor ondulatorii.


30 august: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate

30 august: Ziua Slinky 30 august: Ziua Slinky Reviewed by Diana Popescu on august 29, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.