7 august: Ziua Mentalistului

 Ziua Mentalistului, sărbătorită în fiecare an pe 7 august, celebrează puterile mentaliștilor și oamenii care încearcă să-și aducă la lumină abilitățile paranormale.


Termenul de "mentalist" (în limba engleaza, "psychic", provenit din grecescul "psychikos") se referă, de obicei, la cineva extrem de intuitiv, care-și folosește percepția extrasenzorială (ESP) sau cel de-al "șaselea simt" pentru a obține acces la informații pe care simțurile normale nu le pot percepe. Desigur, în acest domeniu, și-au găsit locul tot felul de șarlatani.  

                      

7 august: Ziua Mentalistului

Lumea a fost mereu fascinată de  variate sisteme de predicție din vremurile antice. Astrologia, cea mai cunoscută modalitate străveche de prezicere utilizează pozițiile corpurilor cerești pentru a determina circumstanțe viitoare și a oferi clarviziune în viețile oamenilor. Profeții egipteni erau preoți ai zeității soarelui, Ra. De asemeni, , ei practicau "scrying", o metodă de divinație ce presupunea punerea de cerneală în apă și "citirea", interpretarea formelor apărute astfel. Grecii antici credeau în Pitia (Pithia), un nume dat unei succesiuni de preotese de la Oracolul lui Apollo, din Delphi, care puteau face profeții inspirate de însuși zeul Apollo. Dovezi descoperite recent indică prezența acolo a unor gaze, care puteau provocau stările de frenezie în care intrau preotesele când primeau "semnele divine". 


Unul dintre cei mai vestiți mentaliști care au existat vreodată a fost farmacistul și clarvăzătorul Michel de Nostradame,cunoscut mai ales după numele său latinizat, Nostradamus. El a scris profeții (sau catrene) în număr de 6.338, cele mai multe dintre ele fiind asociate cu dezastre precum molime, cutremure de pământ, razboaie, inundații, invazii, crime, secete.


Pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea s-au ivit multiple forme și tehnici ale unor mentaliști. Europenii și, apoi, americanii au fost captivați de ședințe de spiritism, clarviziune și telepatie. La mijlocul secolului al XIX-lea a prins rădăcini în Marea Britanie și SUA "spiritualismul modern", constând din credința posibilității comunicării cu cei morți. Asta a condus la inițierea unor noi societăți și apariția unor mentaliști faimoși precum Daniel Douglas Home și Helena Blatavsky. Începând cu anii 1960, "citirile psihice" și reclamele pentru mentaliști au devenit un loc comun. 


Această modă s-a reflectat și în science fiction, numeroase cărți, francize de film și seriale de televiziune.


Se crede că Ziua Mentalistului a fost creată de Richard R. Falk, pentru a face publicitate și a promova unii mentaliști pe care îi reprezenta. 


Repere din istoria Zilei Mentalistului


- Anul 2.373 î.Hr.: Împăratul chinez Shennong descoperă ceaiul, iar supușii lui încep să ghicească în frunzele de ceai.


- Secolul al VIII-lea î.Hr.: Găzduite de Oracolul lui Apollo, preotesele sale fac profeții inspirate chiar de zeu.


6 august: Ziua Castelului de Nisip


- Anul 393 d.Hr.: Împăratul Teodosie I poruncește ca toate templele păgâne, precum cel de la Delphi, să-și înceteze activitățile.


- 1.555: Faimosul clarvăzător Nostradamus publică prima ediție a cărții sale "Les Propheties". 


- Anii 1.700: Francezii folosesc cărțile de tarot pentru divinație.


- Anii 1870: Avocatul, scriitorul și publicistul Edward William Cox introduce termenul de "psychic" în limba engleză. 


- Anii 1900: Grigori Rasputin, mistic și sfânt autoproclamat, îl sfătuiește pe țarul Nicolae al II-lea.


- Anii 1965: Este lansată Ziua Mentalistului. 


7 august: Ziua Farului

7 august: Ziua Mentalistului 7 august: Ziua Mentalistului Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.