1 octombrie: Ziua Internațională a Muzicii

 În 1974, Consiliul Internațional al Muzicii a declarat că Ziua Internațională a Muzicii va fi celebrată anual pe 1 octombrie. Putem sărbători această zi chiar dacă nu avem un talent muzical ieșit din comun, apreciind și bucurându-ne de puterea muzicii de a ne dezvălui sinele și de a aduce oamenii laolaltă. 


Încă de la formarea sa, în 1949, Consiliul Internațional al Muzicii, o organizație asociată a UNESCO, a avut potențialul puternic de a uni comunități și a inspira pacea mondială. Consiliul, în special președintele său în 1975, Yehudi Menuhin, au crezut ferm că muzica poate întări relațiile umane și a crea un pod peste ceea ce despart comunitățile. Din acest motiv, consiliul a hotărât să dedice una din zilele anului muzicii. 

                                                     

1 octombrie: Ziua Internațională a Muzicii

Yehudi Menuhin, probabil cel mai prolific violonist și dirijor din acea vreme, ca președinte al Consiliului Internațional al Muzicii, a trimis o scrisoare către membrii acestei organizații, proclamând 1 octombrie Ziua Internațională a Muzicii. În scrisoare, el a specificat clar obiectivele acestei zile:


- Să încurajeze promovarea artei muzicale în toate straturile societății.


- Să motiveze aplicarea idealurilor UNESCO de pace și prietenie între oameni. 


- Să creeze un spațiu pentu evoluția culturilor prin schimb de experiență.


- Să încurajeze aprecierea reciprocă a culturilor, în special în valorile lor estetice.


De la prima sărbătorire a Zilei Internaționale a Muzicii, de pe 1 octombrie 1975, peste 150 de țări de pe tot globul au celebrat forța muzicii de a uni comunități, societăți și oameni. Ziua oferă tuturor ocazia de a omagia muzica și a contribui pentru o societate mai pașnică, mai fericită și mai armonioasă. Sărbătoarea include concerte, expoziții, seminare, conferințe, etc.


Drepturi susținute de Consiliul Internațional al Muzicii


- Libertatea expresiei muzicale. Toți oamenii, adulți și copii, trebuie să fie capabili să se implice în muzică, prin participare, ascultare, creare ori împărtășire și adunare de informații. 


30 septembrie: Ziua lui Rumi


- Libertatea de a învăța. Toți copiii și adulții au dreptul de a învăța orice limbaj muzical și abilitate muzicală.


- Dezvoltarea măiestrei. Toți artiștii muzicali trebuie să aibă libertatea să-și dezvolte măiestria și să comunice prin toată media, cu facilități corespunzătoare. 


- Dreptul la o remunerare corectă. Tuturor artiștilor muzicali trebuie să li se permită să obțină o remunerare adecvată și o recunoaștere justă pentru creațiile și performanțele lor muzicale. 


1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei

1 octombrie: Ziua Internațională a Muzicii 1 octombrie: Ziua Internațională a Muzicii Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.