30 septembrie: Ziua lui Rumi

 În fiecare an, pe 30 septembrie, sunt comemorate scrierile și viața poetului Jalal ad-Din Muhammad Rumi sau, pur și simplu, Rumi.


Rumi s-a născut pe 30 septembrie 1207, cu părinți vorbitori de limba persană, pe coasta Imperiului Persan de pe atunci, în orașul Balkh (în zilele noastre, parte din Afganistan). Viața să a fost plină de intrigi și drame, și s-a stabilit, în cele din urmă, în localitatea Konya (în prezent, parte din Turcia). A fost nobil, teolog, avut și un învățat strălucit și serios. Pe data de 30 noiembrie 1244, Rumi l-a întâlnit, pe străzile din Konya, pe Shams, un om sfânt rătăcitor.        

           

30 septembrie: Ziua lui Rumi

Vreme de luni, cei doi mistici au trăit în locuri apropiate, iar Rumi și-a ignorat ucenicii și familia, ceea ce l-a forțat pe Shams să fugă din oraș în februarie 1246. Rumi a fost devastat și, Sultan Walad, fiul său mai vârstnic, l-a adus, până la urmă, înapoi pe Shams din Siria. Oricum, familia nu suporta relația intimă a lui Rumi cu Shams, și cel de-al doilea a dispărut iarăși, într-o noapte din 1247. Se pare că Shams a fost ucis, iar fii lui Rumi au știut despe asta. Ei l-au îngropat rapid, lângă un izvor care există încă în Konya. 


După moartea lui Shami, Rumi s-a cufundat într-o stare de adâncă disperare, în care a scris circa 70.000 de versuri de poezie, aproape toate în persană, care au fost adunate în două volume. Acestea includ mii de poeme, peste 2000 dintre ele fiind sub formă de catren.


Vezi scrieri ale lui Rumi pe diane.ro


Primul volum, "Divan-e Shams-e Tabrizi", dedicat testamentului lui Shams, a fost creat vreme de 15 ani. Rumi a murit în 1273, iar influența sa s-a extins cu repeziciune pe tot globul. 


Lucruri interesante despre Ziua lui Rumi


- Rumi este printre cei mai bine vânduți poeți Sufi din comunitatea musulmană din SUA.


- "Mathanav" este o scriere devoțională a sa, bazată pe texte sfinte, care se întinde în șase cărți și are, aproximativ, 50.000 de versuri.


29 septembrie: Ziua lui Confucius


- Poezia lui Rumi este divizată în teme principale: mistică, pasională și despre viață și moarte.


- Madonna a înregistrat cântece având ca texte poezia lui Rumi. 


- Dacă numele întreg al lui Rumi a fost Jalaluddin Muhammad Balkhi pe timpul său, în Iran și în Turcia este numit Mawlana. 


30 septembrie: Ziua Blasfemiei

30 septembrie: Ziua lui Rumi 30 septembrie: Ziua lui Rumi Reviewed by Diana Popescu on septembrie 29, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.