29 septembrie: Ziua lui Confucius

 Ziua lui Confucius, marcată an de an pe 29 septembrie, celebrează învățăturile acestui distins filosof și învățat chinez. În prezent, Confucius este respectat în toată lumea și personalități notabile sunt de părere că a avut o influență extraordinară asupra oamenilor de peste 2.500 de ani.


Născut ca și Kǒng Fūzǐ sau Kǒng Qiu, numit cu drag "maestrul Kong", Conficius a văzut lumina zilei pe 28 septembrie, 551 î.Hr., în cel de-al douazecidoilea an al domniei împăratului Xiang. A ajuns pe lume în orășelul Qufu, din provincia chinezească Shandong ori Shantung. Unii istorici ne spun că tatăl său, Shu-liang, a fost militar și nobil. Din nefericire, când Confucius avea numai trei ani, tatăl lui a murit și l-a lăsat să crească în sărăcie cu mama sa văduvă.    

                

29 septembrie: Ziua lui Confucius

Neintimidat de vitregia sorții sale și de criza ideologică prevalentă în anii săi timpurii, Confucius a devenit un remarcabil elev transformat în maestru, care și-a devotat viața creării unei schimbări ideologice de răscruce. Nu a intenționat, inițial, să pună bazele primei școli private din China când a împlinit 22 de ani, dar era deja înconjurat de tineri discipoli promițători care-l considerau și-l numeau "maestru". Cei dintâi ucenici ai săi au fost numiți "Yan Hui Zigong" și "Eilu", unii dintre ei devenind ulterior nobili și administratori politici. 


În anii 50 ai vârstei sale, a fost ridicat la rangul de Mare Ministru al Justiției a lui Lu. Apoi, și-a petrecut ultimii ani că învățător itinerant, răspândindu-și filosofia în China. Cu toate că regretat că filosofia sa nu a avut influența așteptată în cultura chineză, ani după aceea, învățăturile lui au ajuns să fie filosofia oficială a guvernului chinez. Confucius nu a întemeiat un ordin religios ci, mai degrabă, a evidențiat nevoia ca oamenii să revină la virtuți personale precum "chung" și "shu" (dragoste egală pentru sine și ceilalți). Potrivit lui, aceste două virtuți erau componente principale ale "Jen" ori umanitatea, care este fundația Confucianismului.


Repere din istoria Zilei lui Confucius


- 551 î.Hr.: Se naște Confucius.


- 479 î.Hr.: Confucius moare pe 21 noiembrie, după decesul fiului său Tzu-lu. 


28 septembrie: Ziua Mondială a Rabiei


- 50 i.Hr.: Adepții lui Confucius scriu de mână analecte sau "Spuneri selectate", conținând învățăturile și ideile majore ale lui Confucius. 


- 2006: Hong Kong începe oficial celebrarea zilei de naștere a lui Confucius.


29 septembrie: Ziua Internațională de Conștientizare a Pierderii și Risipei de Hrană

29 septembrie: Ziua lui Confucius 29 septembrie: Ziua lui Confucius Reviewed by Diana Popescu on septembrie 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.