16 septembrie: Ziua Frizerului

 Celebrată an de an pe 16 septembrie, Ziua Frizerului îi onorează pe profesioniștii de acest tip care ne fac să arătăm mai bine.  În Evul Mediu, frizerii se ocupau nu numai de tunsoare și bărbierit, ci, de asemeni, erau pricepuți în a scoate dinți, a trata răni și a performa chiar operații chirurgicale! Prima breaslă a frizerilor a fost fondată încă din 1.096, în Franța. 


Pe vremuri, oamenii erau extrem de superstițioși în privința tunsorii și barbieritului, întrucat aveau credința că spiritele rele le pot întră în trup prin firele de păr tăiate. Numai semenilor lor demni de încredere li se putea încredința sarcina tăierii părului, printre aceștia fiind evidențiați preoții și șefii de clanuri.      

                                

16 septembrie: Ziua Frizerului

 În anii recenți, s-a înregistrat o apreciere a rolului unic pe care-l au frizerii în menținerea sănătății mentale a oamenilor. De exemplu, într-o cercetare non-profit, un salon de frizerie a fost utilizat ca și loc de întâlnire pentru oameni de culoare, în scopul discutării problemelor lor. Un program similar s-a desfășurat în Marea Britanie, unde NHS, serviciul de sănătate publică al țării, și-a anunțat, în 2020, inițiativa de a furniza instruirea acordării primului ajutor în sănătatea mentală pentru frizeri. 


Frizerii și-au practicat meșteșugul de mii de ani însă, numai recent, și-au câștigat recunoașterea pentru contribuțiile lor aduse umanității. 


Booksy, un website dedicat programării în doar 10 secunde la saloane de infrumuțesare, sprijinind și mii de frizeri, a profitat de această oportunitate pentru a comemora o zi specială, când frizerii și clienții lor se pot aduna pentru a contribui cu bani pentru variate cauze sociale. Frizerii sunt adeseori, în lume, antreprenori independenți, motivați, care lucrează neîncetat pentru a-și menține clienții fericiți. Au o mulțime de făcut, așa că Booksy a creat Ziua Frizerului pentru a le reaminti acestora că-și pot lua o zi liberă, în care să-și rezerve timp pentru ei înșiși și a vorbi cu dezinvoltură despre problemele lor. 


Repere din istoria Zilei Frizerului


- Anii 1500: Ambroise Pare (1510-1590) este un stilist vestit din perioada când frizerii își asumau și performarea de operații chirurgicale. 


- 1795: În Europa, apare o lege ce le interzice frizerilor să se mai ocupe de proceduri chirurgicale. 


15 septembrie: Ziua Greenpeace


- 1880: Clienții din SUA plătesc circa 3 cenți pentru un bărbierit și 5-12 cenți pentru o  tunsoare, iar tot echipamentul necesar frizerilor este de aproximativ 20 de dolari. 


Lucruri interesante despre Ziua Frizerului


- Încă din Roma antică, oamenii obișnuiau să afle știri și zvonuri când mergeau să se tundă sau să se radă.


- Procedurile de clismă erau odată performate de frizeri. Acest lucru nu pare să fi fost igienic, dar locurile auunde profesua aceștia erau curățate regulat conform unor legi scrise/nescrise. 


- Bărbieritul este o practică veche de aproape 6.000 de ani și, în muzee, se pot găsi lame străvechi utilizate odată în acest scop. 


16 septembrie: Ziua Internațională pentru Prezervarea Stratului de Ozon

16 septembrie: Ziua Frizerului 16 septembrie: Ziua Frizerului Reviewed by Diana Popescu on septembrie 15, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.