10 octombrie: Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea

 Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea, marcată anual pe 10 octombrie, are obiectivul de a crește conștientizarea despre necesitatea de a se elimina o astfel de pedeapsă din sistemele de justiție. Campania caută îndeosebi să încurajeze și să reînvigoreze opinia publică și factorii de decizie internaționali să lupte pentru abolirea acesteia. Este sprijinită de numeroase ONG-uri și guverne ale lumii, inclusiv de Amnesty International, Uniunea Europeană și ONU.


Pedeapsa cu moartea, numită și pedeapsă capitală, reprezintă uciderea aprobată de stat a unei persoane ca urmare a unei fărădelegi comise de aceasta. Executarea criminalilor, dar și a dizidenților a fost utilizată de aproape toate societățile încă din zorii omenirii.

                          

10 octombrie: Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea

De-a lungul anilor, civilizațiile umane au făcut încercări de abolire a pedepsei cu moartea, dar societățile au revenit la ea după puțin timp. Un exemplu este în Japonia din anul 724, unde interzicerea pedepsei cu moartea de către împăratul Shomu a durat numai câțiva ani. În China, a fost interzisă de împăratul Xuanzong din Tang, și înlocuită cu exilul sau biciuirea, dar acest lucru s-a menținut, de asemeni, numai 12 ani.


Amnesty International susține că pedeapsa cu moartea încalcă drepturile umane, în particular dreptul la viață și dreptul de a trăi fără un tratament degradant sau o pedeapsă degradantă, crudă ori inumană. Ambele drepturi sunt protejate de Declarația Universală a Drepturilor Omului, adoptată de ONU în 1948.


Când Amnesty Internațional și-a început activitatea în 1977, numai 16 țări aboliseră pedeapsa cu moartea. În prezent, numărul lor s-a ridicat la 108, peste jumătate din țările lumii. 


Repere din istoria Zilei Mondiale Împotriva Pedepsei cu Moartea


- 30 noiembrie 1786: Marele duce Leopold de Habsburg promulghează reforma codului penal care abolește pedeapsa cu moartea.


- 1849: Republica Romei consideră pedeapsa cu moartea ca o violare a dreptului de a trăi și o abolește.


- 26 septembrie 2007: Consiliul Europei declară 10 octombrie că "Ziua Europeană împotriva Pedepsei cu Moartea"


Lucruri relevante despre Coaliția Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea


- Coaliția a fost înființată în mai 2002.


- După crearea sa a fost ales primul comitet de conducere compus din 11 de membri, având sarcina de a defini strategia politică a Coaliției Mondiale.


9 octombrie: Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative


- Această coaliție este o alianță internațională de ONG-uri, asociații juridice, guverne locale și sindicate.


- Este constituită din peste 180 de organizații membre.


- A fost înregistrată juridic ca asociație în 2008, în Franța. 


10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mentale

10 octombrie: Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea 10 octombrie: Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea Reviewed by Diana Popescu on octombrie 09, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.