9 octombrie: Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative

 Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative are loc anual pe 9 octombrie, cu obiectivul de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor afectați de probleme grave de sănătate. Cei care au boli care le limitează durata vieții au dreptul să fie îngrijiți într-un mod care corespunde cel mai bine nevoilor lor, iar sărbătoarea de pe 9 octombrie evidențiază asta. 


Printre evenimentele din această zi se numără o serie de concerte cunoscută ca "Voci pentru Ospicii". Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative a fost creată în 1989 de Sheila Hurton pentru a strânge fonduri și a răspândi conștientizarea publică pentru Ospiciul Prințesa Alice din Esher.            


9 octombrie: Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative

De-a lungul timpului, oamenii au suferit mereu de boli care le scurtau existența, dar nu a existat dintotdeauna un sistem care să le asigure confort în ultimele lor zile din viață. Au fost voluntari religioși și filantropi care au avut grijă de astfel de bolnavi în numeroase țări și continente, fără a ști unii de alții. În secolul al XIX-lea, activitatea din ospicii a fost asumată în special de femei.


În secolul al XX-lea au fost înființate mai multe spitale cu ospiciu. Ele au devenit atât de vitale încât numeroase facilități ale lor au primit mai multe paturi și s-au alăturat mai mulți oameni acestei cauze. Surorile Carității a fost o organizație din Irlanda care a ajutat populația sărăcită din Dublin în secolul al XIX-lea, iar în secolul următor a început să dezvolte alte facilități pe tot globul. Acestea au inclus Ospiciul St. Joseph, care a fost notabil în istoria îngrijirii medicale paliative. 


8 octombrie: Ziua Internațională de Înregistrare a Nașterii Copiilor


În 1967, Cicely Saunders a influențat conceptul modern de îngrijire în ospiciu. Aceasta a condus ospiciul St. Cristopher din Anglia și s-a remarcat prin dezvoltarea filosofiei îngrijirii spre sfârșitul vieții și prin practici de ospiciu care s-au răspândit global. 


În 1987, doctorul Declan Walsh a fondat primul spital bazat pe îngrijire paliativă la Centrul Cleveland, SUA. Acest ospiciu a fost autorizat formal în anii 1990. În prezent există mii de astfel de centre în toată lumea, și numărul lor continuă să crească. 


Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative continuă anual să semnaleze inegalitatea accesului pentru îngrijire paliativă din lume. 


9 octombrie: Ziua Internațională a Berii și Pizzei

9 octombrie: Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative 9 octombrie: Ziua Mondială a Ospiciului și Îngrijirii Paliative Reviewed by Diana Popescu on octombrie 08, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.