11 octombrie: Ziua Înfruntă-ți Temerile

 Ziua Înfruntă-ți Temerile este celebrată an de an în a doua marți din luna octombrie. Indiferent dacă ai o frică adânc înrădăcinată de a vorbi în public sau ești terifiat de păianjeni, gandaci ori șoricei, această zi este o oportunitate de a depăși și înfrânge temerile interioare care-ți înfrânează dezvoltarea. Dacă în 2022 este marcată pe 11 octombrie, în anii următori are loc astfel: 2023 - 10 octombrie, 2024 - 8 octombrie, 2025 - 14 octombrie, 2026 - 13 octombrie. 


Deși pentru crearea Zilei Înfruntă-ți temerile este creditat vorbitorul public american Steve Hughes, care a fondat-o în octombrie 2007, istoria anterioară ce înconjoară acestă zi este tulbure.     


11 octombrie: Ziua Înfruntă-ți Temerile

Frica este o emoție deloc plăcută provocată de amenințarea unui pericol, unei dureri sau a unui rău, care este universală, fiind trăită de toate tipurile de oameni, tineri sau vârstnici, săraci ori bogați, educați sau analfabeți. 


Potrivit oamenilor de știință, frică este pur fizică. Când o persoană are de a face cu un stimul ori un subiect al fricii, în creierul său se petrece o reacție fizică. Partea creierului numită amigdala începe imediat să lucreze și alertează sistemul nervos asupra unei posibile amenințări. Drept răspuns, sunt eliberați hormoni ai stresului cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pregătesc organismul să se lupte sau să fugă. Tensiunea sanguină se înalță, pulsul crește și palmele devin transirate. Toate acestea sunt semne că trupul experimentează și procesează emoția fricii.


Acest lucru dovedește că răspunsul față de teamă este involuntar, ceea ce dă de înțeles că se petrece o reacție fără o gândire conștientă. Dar, întrucât este numai un răspuns automat, asta nu înseamnă că trebuie să le permitem emoțiilor noastre să ne controleze. Frica poate fi folositoare în protejarea noastră față de pericole, însă, când îi îngăduim să ne slăbească, ne autolimităm și ne văduvim de ceea ce are lumea să ne ofere. 


Repere din istoria Zilei Înfruntă-ți temerile


- !876: Cuvântul "fobie" este utilizat pentru prima oară în sensul modern.


- 1819 - 1822: Amigdala este descoperită de fiziologul Karl Friederich Burdach.


- Anii 1.900: Psihatrii utilizează termeni precum "fobie socială" pentru a se referi la pacienți extrem de timizi, rușinoși. 


Cauze ale fricii


- Oamenii se pot teme de anumite lucruri din cauza mediului în care au copilărit.


- Ființele umane pot fi stăpânite de frică ca rezultat al unor traume ori experiențe negative trecute.


10 octombrie: Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea


- Frica de necunoscut este, de asemeni, una obișnuită printre oameni.


- Conform experților, ființele umane sunt mai predispuse anumitor temeri din cauza genelor lor.


- Când oamenii au reacționat, în trecut, la frică într-un mod care i-a determinat pe cei din jurul lor să reacționeze negativ, frica față de reacțiile altor semeni îi poate conduce către o viitoare anxietate din pricina fricii însăși. 


11 octombrie: Ziua Internațională a Fetiței

11 octombrie: Ziua Înfruntă-ți Temerile 11 octombrie: Ziua Înfruntă-ți Temerile Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.