19 noiembrie: Ziua Internațională de Comemorare a Jurnaliștilor

 Ziua Internațională de Comemorare a Jurnaliștilor, ce are loc anual pe 19 noiembrie, este una de onorare și reamintire a jurnaliștilor care și-au sacrificat viețile în timp ce-și îndeplineau îndatoririle. Jurnaliștii sunt ochii și urechile publicului, care ne furnizează informații importante despre ce avem nevoie, despre ce se întâmplă pe tot globul. 


În toată lumea, aceștia se confruntă cu amenințări și riscuri uriașe. Unii sunt luați intenționat în vizor și uciși din cauza muncii pe care o prestează, în vreme ce alții sunt omorâți în incidente precum bombardări și rafale de gloanțe.        

                               

19 noiembrie: Ziua Internațională de Comemorare a Jurnaliștilor

Jurnalismul datează din perioada dinastiei Han din China, care folosea buletine de știri publicate în mod regulat. Dar, abia în secolul al XVII-lea, a fost permisă și dezvoltată transmiterea de informații publicului general într-o formă standardizată. Primul ziar de știri a apărut în China, în perioada târzie a dinastiei Ming, în 1852. În Europa, prima publicație periodică de știri este adeseori recunoscută ca cea a lui Johann Carolus, "Relation aller Fuernemmen und Gedenckwuerdigen Historien" ("Relatare despre toate poveștile remarcabile și comemorabile"), publicată în 1605, la Starsbourg. 


În unele regiuni, precum Imperiul Roman și Imperiul Britanic, întreprinderile jurnalistice au debutat ca demersuri private. Alte țări, precum Rusia, Prusia și Franța, au controlat la sânge presa, tratând-o, în principal, ca un mijloc de difuzare a propagandei guvernamentale și supunând-o unei cenzuri stricte. 


18 noiembrie: Ziua lui Mickey Mouse


Alte guverne, cum au fost cele ale Imperiului Rus au fost chiar și mai dure în privința jurnaliștilor. Acestea au scos în afara legii ziare și publicații până spre mijlocul secolului al XIX-lea. În Rusia din ultimii ani, se petrec lucruri similare. 


Pe măsură ce publicarea de știri a devenit o practică stabilă, publiciștii au mărit frecvența apariției ziarelor până la a fi săptămânale ori zilnice. Centre de comerț precum Londra, Amsterdam și Berlin au avut o concentrare tot mai mare de publicații. 


În zilele noastre, oamenii și-au mărit accesarea la știri prin intermediul internetului, calculatoarelor, telefoanelor smat, și altor dispozitive electronice. Acest lucru a dus la declinul mediei tradiționale și reducerea personalului redacțiilor sale. 


19 noiembrie: Ziua Mondială a Toaletei

19 noiembrie: Ziua Internațională de Comemorare a Jurnaliștilor 19 noiembrie: Ziua Internațională de Comemorare a Jurnaliștilor Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 18, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.