23 noiembrie 2022: Ziua Tonomatului / Jukebox

 Marcată an de an în cea de-a treia miercuri din luna noiembrie, Ziua Tonomatului / Jukebox scoate la lumină istoria bogată și chiar nostalgică asociată cu muzică acestuia, de la jazz și country, la blues și rock. 


Dacă în 2022 această zi este sărbătorită pe 23 noiembrie, în anii următori are loc astfel: 2023 - 22 noiembrie, 2024 - 27 noiembrie, 2025 - 26 noiembrie. 


Tonomatele, dispozitive în stare să redea automat muzică înregistrată, tradițional pe viniluri (la inceput pe un cilindru), aleg , printr-un sistem alfabetic și numeric de taste, o anumită melodie, fiind întâlnite, inițial, în cafenele și barurile din SUA. 


23 noiembrie 2022: Ziua Tonomatului / Jukebox


Tonomatul a evoluționat muzica în mai multe feluri, mai ales prin disponibilitatea publicului de a se bucura imediat de cântecele preferate. Muzicienii au găsit, astfel, un nou mijloc de a-și populariza lucrările și a-și vinde discurile. 


Louis Glass și William S. Arnold, manageri ai companiei Pacific Phonograph Co., au creat cel dintâi jukebox. Numit "fonograful o monedă în deschizătură (slot)", a făcut senzație când a fost prezentat la Salonul Palais Royale din San Francisco, California, pe 23 noiembrie 1889. 


A fost un succes instantaneu, vânzările acestuia ajungând la peste 4.000 de dolari SUA (echivalentul a 120.250 de dolari din prezent) în primul an de la apariție și inspirând nenumărați oameni să creeze versiuni diferite ale acestuia, în toată America.


În scurt timp, "phonograph parlors"("saloanele cu fonograf") s-au răspândit rapid în SUA și Europa. 


22 noiembrie: Ziua Aniversară a Societății Umane                        


Pe măsură ce popularitatea și expansiunea acestor automate s-au extins, s-au făcut importante avansuri tehnologice în acest sens. Producătorii de discuri au găsit metode mai eficiente de a produce mai multe copii și au dezvoltat amplificatoare permițând unor grupuri mai mari să asculte muzica de pe tonomate, și cilindrul de fonograf dintâi a fost înlocuit cu discuri de vinil. 


În 1905, John Gabel a lansat "Automatic Entertaiment", ce punea la dispoziție selectarea a 24 de cântece pe un jukebox. În 1928, Justus P. Seeburgg a manufacturat un tonomat cu multiple alegeri, numit "audiofon", având 8 tablete interschimbabile separate, ce permiteau oamenilor să selecteze 8 discuri diferite.


Ziua Tonomatului / Jukebox a fost inițiată în 2017, de către platforma de tonomat digital "TouchTunes". 


23 noiembrie: Ziua Espresso

23 noiembrie 2022: Ziua Tonomatului / Jukebox 23 noiembrie 2022: Ziua Tonomatului / Jukebox Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 22, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.