31 decembrie: Ziua Șampaniei

 Ziua Șampaniei, marcată anual pe 31 decembrie, este dedicată, pur și simplu, deliciului de a sorbi această băutură spumantă, plină de bule. Se potrivește perfect Ajunului Anului Nou, oferindu-ne un prilej cât se poate de potrivit de a deschide, cu un bubuit, o sticlă din ea, sau două!


Ziua Șampaniei a fost introdusă grație câtorva cărți de la mijlocul anilor 2.000, cum ar fi cele din 2007, "Informații inutil practice despre mâncare" și "Entuziastul băutului de vin". 


În unele locuri, restaurantele și comercianții profită din plin de această sărbătoare, găzduind evenimente asociate cu șampania pentru a-și atrage cât mai mulți clienți.          

     

31 decembrie: Ziua Șampaniei

Șampania provine din nord-estul Franței și a fost, la origine, un vin alb-roziu, transformându-se apoi în cel sclipitor cu care este corelată, în prezent, acea regiune franceză. Romanii au plantat cele dintâi vii cu struguri pentru șampanie și au început să le cultive în jurul secolului al V-lea sau mai devreme. 


După moartea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, curtea ducelui de Orleans, Filip al II-lea, a realizat versiunea actualei șampanii, băutura cea mai prețuită a aristocrației franceze. În secolul al XIX-lea a început să prindă formă industria șampaniei moderne. În această perioadă au fost fondate mai multe case de șampanie vestite în zilele noastre, incluzând Krug, Pommery și Bollinger. Cu toate astea, cele două războaie mondiale din secolul al XX-lea au pus piedici majore dezvoltării acestei industrii. De asemeni, în același secol, piețele șampaniei rusești și americane au avut de pierdut din cauza revoluției din Rusia și a prohibiției din SUA. 


Șampania și-a mărit accelerat din nou popularitatea, fiind un vin asociat iarăși cu exatravaganța și celebrarea, ajungând la vânzări de patru ori mai mari începând cu anii 1950. Azi, regiunea Champagne din Franța, constituită din departamentele Aube, Marne, Haute-Marne și Ardennes, produce peste două sute de milioane de sticle anual, cu o piață mondială încurajând autoritățile franceze să extindă regiunea de 86.500 de acri pentru a facilita creșterea producției. 


30 decembrie: Ziua Sărbătorii Schimbărilor Imense din Ultimul Minut


Lucruri interesante despre șampanie


- Înăuntrul unei sticle de șampanie există circa 49 de milioane de bule de aer.


- Un pahar cu mărimea standard de șampanie emite 30 de bule în fiecare secundă.


- Presiunea dintr-o sticlă de șampanie este aproximativ de trei ori mai mare decât cea din anvelopele unei mașini. 


- Șampania are o carbonizare de trei ori mai mare decât berea.


- Winston Churchill a fost unul dintre cei mai mari băutori de șampanie. Între 1908 și 1965 acesta a băut un număr estimat de 42.000 de sticle cu șampanie!


31 decembrie: Ziua Mondială a Meditației asupra Păcii

31 decembrie: Ziua Șampaniei 31 decembrie: Ziua Șampaniei Reviewed by Diana Popescu on decembrie 31, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.