Floarea de Crăciuniță | Legendă, simbol și semnificație

 Floarea de Crăciuniță sau Steaua Crăciunului originează din America Centrală, îndeosebi dintr-o zonă sudică a Mexicului numită "Taxco del Alarcon", unde înflorește în decursul iernii. Străvechii azteci utilizau florile de Crăciuniță pentru a produce vopsea violetă pentru haine, cosmetice, și foloseau seva acestor plante pentru a face un leac de tratare a febrei.


Crăciunița este numită și Poinsettia, după Joel Roberts Poinsett, primul ambasador al SUA în Mexic, botanist amator, care a introdus floarea în America, în 1825.


Legenda Crăciuniței


Potrivit unei vechi legende mexicane despre felul în care floarea a devenit asociată cu Crăciunul, a fost odată o sărmană fată mexicană, pe nume Pepita, care nu avea nici un dar pe care să i-l dea pruncului Iisus la slujba din Ajunul Crăciunului. Pe când mergea, întristată, către biserică, vărul ei, Pedro, a încercat să o înveselească.


"Pepita", i-a spus acesta, "sunt sigur că până și cel mai mic cadou, dăruit de cineva care-L iubește, îl va face fericit pe Iisus." 

                              

Floarea de Crăciuniță | Legendă, simbol și semnificație

Pepita nu știa ce dar să-i facă, așa că a cules o mână de ierburi de pe marginea drumului și le-a aranjat într-un mic buchet. Se simțea stânjenită că-i putea înmâna numai acest mic cadou lui Iisus. În vreme ce străbătea biserica înspre altar, și-a amintit ce-i spusese Pedro. A început să se simtă mai bine, a îngenuncheat și și-a pus buchețelul la căpătâiul scenei nativității. Dintr-o dată, buchetul de ierburi a explodat în strălucitoare flori roșii și toată lumea care a văzut asta a fost sigură că fusese martoră a unei minuni. Din acea zi, florile roșii strălucitoare au fost cunoscute ca "Flores de Noche Buena" sau "Florile Nopții Sfinte".


Alte nume ale Crăciuniței


Crăciuniță este denumită și Frunză Flăcării Mexicane, Roză Iernii, Coroana Anzilor (în Peru) și Flor de Pascu, adică Floarea Paștelui (în Spania). În Turcia i se zice Floarea lui Ataturk, întrucât a fost floarea preferată a fondatorului Turciei moderne. 


Simbolurile Crăciuniței


Forma florilor și frunzelor plantei Poinsettia sunt uneori văzute ca un simbol al stelei Betleemului, care i-a condus pe magi la pruncul Iisus. Florile colorate în roșu simbolizează sângele lui Hristos, iar frunzele albe semnifică puritatea Sa.


O legendă despre vâsc


Crăciunița întruchipa puritatea și la azteci. Pentru aceștia era o plantă sacră, ei bând din nectarul său în speranța de a câștiga nemurirea. Totodată, reprezenta pentru ei noua viață a războinicilor  care muriseră în bătălii.


Steaua Craciunului simbolizează și voia bună, veselia, fiind asociată cu sărbătorile de iarnă datorită formei și culorii sale festive. 


Crăciunița este considerată uneori un simbol al urărilor de bine, fiindcă Joel Poinsett, ambasadorul care a descoperit-o, a împărtășit-o cu familia sa, prietenii săi și alți cultivatori de plante. Acest lucru o face un cadou perfect de Crăciun!


Șofranul: Istoria și legendele plantei și mirodeniei

Floarea de Crăciuniță | Legendă, simbol și semnificație Floarea de Crăciuniță | Legendă, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 18, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.