25 ianuarie: Ziua Sfintei Dwynwen

 În fiecare an, pe 25 ianuarie, este sărbătorită Ziua Sfintei Dwynwen, un echivalent din Țara Galilor al Zilei Sfântului Valentin, dedicată gesturilor, cuvintelor și faptelor venite din inimă ale îndrăgostiților. 


Sfânta Dwynwen sau Dydd Santes Dwynwen s-a născut în secolul al V-lea, ca una dintre cele 24 de fiice ale regelui Brychan Brycheiniog. Legenda ne spune că era cea mai frumoasă dintre fetele regelui și era la mare căutare de pețitori regali din țările vecine. Dwynwen s-a îndrăgostit însă de un localnic, pe nume Maelon Dafodrill. A primit, însă, de la tatăl ei, vestea că fusese deja promisă ca soție a unui prinț. 

     

25 ianuarie: Ziua Sfintei Dwynwen

Mai curând decât să fie de acord cu o căsătorie aranjată, Dwynwen a fugită, disperată, în pădure, pentru a-l implora pe Dumnezeu să schimbe circumstanțele vieții sale. Ea i-a cerut Domnului trei lucruri: ca Maelon (ce fusese transformat într-un bloc de gheață de un înger) să reînvie, ca Dumnezeu să-i ajute pe adevărații îndrăgostiți și ca ea să nu se mărite niciodată. Dumnezeu i-a îndeplinit cele trei dorințe și pentru a-și arăta recunoștiința, Dwynwen s-a dus la o mănăstire galeză și a devenit călugăriță. Și-a petrecut mare parte din timpul său rugându-se cu stăruință ca alți oameni să aibă mai mult noroc în dragoste decât ea și, astfel, a devenit Sfânta patroană galeză a îndrăgostiților.


24 ianuarie: Ziua Internațională a Reciclării Telefoanelor Mobile


An de an, pe 25 ianuare, numeroși locuitori din Țara Galilor o onorează pe Sfânta Dwynwen și se focalizează asupra partenerilor lor de cuplu. Unii vizitează atelierul de sculptură din orașul Tenby pentru a-și făuri o "lingură a dragostei", pe când alții merg pe marea insulă Llanddwyn, unde Sfânta Dwynwen a fondat o mănăstire.


Deși această sărbătoare este specifică Țării Galilor, cultura de aici o împărtășește cu bucurie și mândrie cu oricine vrea să ia parte la aceasta. Cu acest prilej, galezii își oferă binecuvântările oricărui cuplu de îndrăgostiți din lume care dorește să folosească celebrarea din 25 ianuarie ca o ocazie de a-și acorda reciproc o atenție specială și a-și mărturisi și dovedi simțămintele reciproce de iubire. 


25 ianuarie: Ziua Opusului


25 ianuarie: Ziua Sfintei Dwynwen 25 ianuarie: Ziua Sfintei Dwynwen Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 24, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.