26 ianuarie 2023: Ziua de Reamintire a NASA

 Ziua de Reamintire a NASA este marcată anual în ultima joi din ianuarie, fiind organizată de National Aeronautics Space Administration (NASA, adică "Administrația Spațială Aeronautică Națională" a SUA), responsabilă pentru cercetarea și investigarea cosmică a SUA. 


Această zi comemorează membrii familiei NASA care și-au jertfit viața pentru progresul descoperirii spațiului cosmic, printre aceștia fiind incluși participanții la misiunile spațiale Challenger și Columbia. În acest an, Ziua de Reamintire a NASA comemorează și tragedia lui Apolo 1, care s-a petrecut cu 55 de ani în urmă.    

                                     

26 ianuarie 2023: Ziua de Reamintire a NASA

NASA a arătat întotdeauna o mare grijă și un adânc respect față de evenimente tragice precum incendiul de pe Apollo 1, dezastrul de pe navetele spațiale Challenger, și altele. Comemorarile timpurii s-au focalizat pe aniversări de jubileu și ani de cotitură. La prima aniversare a catastrofei lui Challenger, în ianuarie 1987, a fost anunță de Congresul SUA crearea Zilei Naționale de Excelență, care a fost ratificată de președintele Ronald Reagan. 


The Space Mirror Memorial (Memorialul Oglinzii Spațiale) a fost înființată la Centrul Spațial Kennedy, la a cincea aniversare a acestei zile. A zecea marcare a Memorialului s-a desfășurat atât la Centrul Spațial Kennedy, cât și la Centrul Spațial Johnson din Houston.


De asemeni, centrele și comunitățile locale NASA organizează comemorări în întreaga SUA. Cu 18 ani în urmă, cu ocazia aniversării tragediei navetei spațiale Columbia, organizația spațială americană și-a modificat abordarea și a introdus Ziua de Reamintire a agenției. Trei catastrofe separate, incendierea capsulei de test Apollo1, explozia navetei spațiale Challenger la câteva minute după lansarea sa din 1986, și eșecul reintrării în atmosferă a navetei spațiale Columbia, în 2003, s-au întâmplat în aceeași săptămână a calendarului anual, separate de decenii. Din acest motiv a fost creată Ziua de Reamintire a NASA.


25 ianuarie: Ziua Sfintei Dwynwen


Repere din istoria Zilei de Reamintire a NASA


- 1967: Incendiul unei cabine la testul de repetiție a lansării lui Apoloo 1 ia viețile a trei astronauți: Gus Grissom, Ed White și Roger Chafee.


- 1986: NASA pierde 7 membri ai echipajului de la bord când naveta spațială Challenger (OV099) este distrusă la numai 73 de secunde după ce și-a luat zborul.


- 2003: La numai câteva clipe înainte ca naveta Columbia este programată să aterizeze în siguranță la centrul spațial Kennedy, are loc dezastrul deasupra Texas-ului, care duce la pierderea vietilor a celor șapte membri ai echipajului. 


26 ianuarie: Ziua Internațională a Vămii


26 ianuarie 2023: Ziua de Reamintire a NASA 26 ianuarie 2023: Ziua de Reamintire a NASA Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 25, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.