28 ianuarie: Ziua Internațională a Reducerii Emisiilor de CO2

 De când efectele încălzirii globale ne afectează tot mai amenințător, Ziua Internațională a Reducerii Emisiilor de CO2 din 28 ianuarie are scopul de a ne mobiliza anual să luăm măsuri drastice în această privință, să punem presiune asupra politicienilor, conducătorilor noștri pentru a face asta.


Încă din vremea antichității, oamenii au suspectat că s-at putea produce o transformare dramatică a climei. Theophrastus, ucenicul lui Aristotel, a scris odată despre regiunile care devin mai predispuse să înghețe după ce mlaștinile din acestea au fost desecate. El a gândit că pământurile devin mai calde atunci când copacii sunt tăiați, soarele îndreptându-și astfel razele direct către sol.     

  

28 ianuarie: Ziua Internațională a Reducerii Emisiilor de CO2

Într-o carte din anul 1088 a învățatului și omului de stat chinez Shen Kuo, s-a teoretizat că o schimbare climatică importantă se poate petrece de-a lungul timpului. Shen Kuo a tras această concluzie deoarece găsise fosile de bambus îngropate sub un pământ rece, arid, iar bambusul creștea, de obicei, în zone mai calde și mai umede.


În decursul secolelor următoare, oamenii au observat că urbanizarea da naștere unor transformări climatice evidente, precum modificarea căderii ploii, fluctuații ale vremii, și chiar calamități. Oricum, nimeni, nici măcar oamenii de știință nu au crezut că ființele umane pot influența major clima planetei.


În secolul al XIX-lea, lumea a bănuit, totuși, existența anterioară de epoci glaciale și alte schimbări climatice naturale. De ceva vreme, a fost identificat efectul gazului de seră, și oamenii au realizat cât de mult pot afecta clima, cu adevărat, emisiile de gaze. În anii 1990, s-au format multiple echipe de cercetare pentru studierea transformărilor climatice, emisiilor de gaze și efectelor lor asupra planetei.


Cum am ajuns, însă, la stadiul în care eliberarea de nițică energie trebuie să fie supravegheată pentru a se constata impactul său potențial asupra Terrei? La urma urmei, CO2, dioxidul de carbon, a fost prezent încă de la formarea pământului... Răspunsul este simplu. Pe măsură ce oamenii de știință au studiat emisiile create de oameni, și-au dat seama că mai mulți locuitori ai planetei echivalează cu mai multe emisii. Și, cu cât apar mai multe emisii, cu atât mai afectat este pământul. Creșterea economică, industrializarea și alți factori în creștere au condus la înălțarea emisiilor la o rată fără precedent. După 1950, lumea s-a schimbat radical. Țările s-au orientat spre noi industrii înfloritoare și multe dintre aceste din economii emergente au sporit emisiile globale de CO2.


27 ianuarie: Ziua Mondială a Pompării Laptelui de la Sân


Cercetările de după anii 1990 și-au adus o contribuție semnificativă în a da răspunsuri globale despre transformarea climatică, până pe punctul când știm, în prezent, cu exactitate, ce avem de făcut pentru a micșora cele mai rele efecte. Țelul Zilei Internaționale a Reducerii Emisiilor de CO2 este să crească conștientizarea publică despre acest fenomen, astfel încât guvernele să sprijine măsuri ferme anti-emisii. 


Repere din istoria Zilei Internaționale a Reducerii Emisiilor de CO2 


- 2011: Datele arată că emisiile de dioxid de carbon sunt de 150 de ori mai mari decât în 1850. Atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare contribuie la acesta creștere, în top fiind China, SUA, India, Rusia și Japonia.


- 2015: Pe 12 decembrie, 196 de țări adoptă oficial un tratat, la Paris, prin care se angajează să limiteze colectiv încălzirea globală.


- 2019: Activistul climatic Greta Thunberg face două traversări ale oceanului Atlantic pentru a participa la două coferinte despre climă. Ea alege să navigheze, în loc să zboare, pentru că cea dintâi variantă presupune o amprentă de carbon mai redusă. 


- 2021: Pe 28 ianuarie, compania General Motors anunță că va scade producția de mașini pe motorină și benzină, crescând-o în schimb, pe cea de automobile electrice. După aceea, Ford, Volvo și alte companii majore auto au trecut la măsuri similare. 


28 ianuarie: Ziua Lego


28 ianuarie: Ziua Internațională a Reducerii Emisiilor de CO2 28 ianuarie: Ziua Internațională a Reducerii Emisiilor de CO2 Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 27, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.