15 februarie: Ziua Mondială a Hipopotamului

 Ziua Mondială a Hipopotamului din 15 februarie celebrează în fiecare an acest animal extraordinar și încurajează oamenii să intre în acțiune pentru a împiedica dispariția sa de pe pământ. Culmea, până în 1909, oamenii de știință amplasau hipopotamii în același grup ca și porcii! În ciuda unor similarități exterioare cu porcii sau mistreții, hipopotamii sunt strâns asociați cu balenele, delfinii și marsuinii. 


Sunt animale semiacvatice native din Africa sub-sahariană. Sunt ierbovore ce pot cântări până la 2.000 de kilograme, ceea ce le face să fie pe locul trei în rândul celor mai mari mamifere terestre, după elefanți și rinoceri. Pot fi întâlniți în râuri, lacuri și mlaștini cu mangrove.                   


15  februarie: Ziua Mondială a Hipopotamului

Hipopotamul originează dintr-un grup de animale semiacvatice, numite Whipomorfa. Acest grup s-a despărțit în două ramuri cu circa 54 de milioane de ani în urmă. Prima ramură, ce includea balenele și delfinii, a evoluat devenind complet cetacee acvatice. A doua ramură a devenit antracotere, cu un strămoș apropiat al hipopotamului comun.


În decursul epocii pliocenice, toate tipurile de antracotere au ajuns la extincție, cu excepția celor care s-au dezvoltat în Hipopotamidae. Acești strămoși ai hipopotamului au migrat către Africa cu aproximativ 35 de milioane în urmă, și au dominat continentul ca unele dintre cele mai timpurii mamifere. Între 16 și 8 milioane de ani în urmă, cel mai vechi hipopotam cunoscut, Kenyapotamus, și-a făcut drum spre Africa. Dar, grupul care s-a dezvoltat apoi în hipopotamul modern a fost Archaepotamus, care a trăit acum 1,8-7,5 de milioane în Africa și Orientul Mijlociu. 


Acest grup a fost strămoșul hipopotamului din Europa și insulele britanice dinaintea ultimei glaciații, îndeosebi hipopotamul european (Hippotamus antiquus), Hippopotamus Major și Hippopotamus gorgops. Aceste specii au dispărut însă, probabil din cauza oamenilor. 


Strămoșii hipopotamilor europeni au migrat către multe insule în timpul Pleistocenului, au evoluat și, incele din urmă, au căzut pradă extincției. Astfel de specii au cuprins hipopotamul pitic de Cipru, Hippopotamus pentlanei, Hippopotamus melitensins și Hippopotamus creutzburgi. Într-un interval de 16.000-50.000 de ani în urmă, toți hipopotamii de pe supercontinentul Eurasia au dispărut. 


14 februarie: Ziua Mondială de Vindecare prin Sunet


Lucruri interesante despre hipopotami


- În loc să înoate, hipopotamii aleargă de-a lungul albiilor râurilor.


- Când face băi de soare, hipopotamul secretă o mucozitate uleioasă portocaliu-roșcată care-i protejează pielea de razele ultraviolete și bacterii dăunătoare.


- Dinții din față ai hipopotamului sunt, de fapt, colți, pe care-i folosește împotriva amenințărilor. 


- În pofida corpului său enorm, hipopotamul poate alerga cu o viteză de 19-30 de mile pe oră. 


15 februarie 2022: Ziua Festivalului Felinarelor


15 februarie: Ziua Mondială a Hipopotamului 15  februarie: Ziua Mondială a Hipopotamului Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.