13 martie: Evenimentul zilei - Descoperirea planetei Uranus

 În ziua de 13 martie 1781 William Herschel a descoperit planeta Uranus. Frederick William Herschel (1738-1822) a fost un astronom german născut în Anglia, care a construit primul său mare telescop în 1774, după care și-a petrecut 9 ani studiind cerul în căutarea stelelor duble. 


Pe 13 martie 1781, în decursul observațiilor sale, a constatat un nou obiect cosmic în constelația Gemenilor. După câteva săptămâni de verificare și consultare cu alți astronomi, acesta a fost confirmat ca o nouă planetă, căreia i s-a dat, în cele din urmă, numele de Uranus.              


13 martie: Evenimentul zilei - Descoperirea planetei Uranus

Uranus este cea de-a șaptea planetă de la soare. Este numită după zeul grecesc al cerului Uranus (Caelus), care în mitologia greacă este tatăl lui Cronus (Saturn), bunicul lui Zeus și străbunicul lui Ares (Marte). Uranus are cea de-a treia cea mai mare rază planetară și a patra cea mai mare masă planetară din sistemul nostru solar. 


Este similar în compoziție cu Neptun, amandouă corpuri cerești având o compoziție chimică ce diferă de cea a altor două planete gigantice, Jupiter și Saturn (giganți de gaze). Din acest motiv, oamenii de știință disting Uranus și Neptun ca "giganți de gheață". 


12 martie: Evenimentul zilei - Canonizarea lui Ignatius de Loyola și Francisc Xavier


13 martie: Evenimentul zilei - Descoperirea planetei Uranus 13 martie: Evenimentul zilei - Descoperirea planetei Uranus Reviewed by Diana Popescu on martie 13, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.