14 martie: Evenimentul zilei - Premiera operei Mikado de Arthur Sullivan

 Mikado sau Orașul Titipu este o operă comică în două acte, compusă de Arthur Sullivan pe libretul lui W. S. Gilbert, fiind a noua din cele 14 lor colaborări din domeniul operei. A avut premiera pe 14 martie 1885, la Londra, unde a fost prezentată la teatrul Savoy de 672 de ori, fiind a doua din cea mai jucată din orice lucrare a teatrului muzical și având una dintre cele mai lungi perioade de reprezentație a oricărei piese de teatru până în acea vreme. 


La finele anului 1885, s-a estimat că, în Europa și în America, au produs această operă peste 150 de companii teatrale.     

                       

14 martie: Evenimentul zilei - Premiera operei Mikado de Arthur Sullivan

Mikado este cea mai de succes operă Savoy din plan internațional, și a fost tradusă în numeroase limbi, având cele mai frecvente puneri în scenă din teatrul muzical din istorie.


Acțiunea din operă se desfășoară în Japonia, o țară exotică îndepărtată de Marea Britanie, ceea ce i-a permis lui Gilbert să satirizeze politicile și instituțiile britanice ca fiind de pe alte tărâmuri. 


Gilbert a utilizat locuri străine sau ficționale în mai multe opere, incluzând și Prințesa Ida, Gondolierii, Utopia și Marele Duce, pentru a îmblânzi impactul acid al satirei sale despre societatea britanică. 


13 martie: Evenimentul zilei - Descoperirea planetei Uranus

14 martie: Evenimentul zilei - Premiera operei Mikado de Arthur Sullivan 14 martie: Evenimentul zilei - Premiera operei Mikado de Arthur Sullivan Reviewed by Diana Popescu on martie 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.