8 martie: Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională

 Ziua Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională are loc, în fiecare an, pe 8 martie, odată cu Ziua Internațională a Femeilor. Se știe destul de bine că femeile înfruntă multe provocări provocate de la discriminarea de gen până la violență domestică, pentru a numi numai câteva. ONU se bazează pe principiul fundamental de drepturi egale pentru bărbați și femei. 


Carta ONU a concluzionat că pentru atingerea unei dezvoltări semnificative și a unei păci durabile, discriminarea împotriva femeilor trebuie să fie înfrânată.      

             

8 martie: Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională

Din punct de vedere istoric, femeile au fost mereu marginalizate și subapreciate. Ele suferă din pricina violenței din familie, discriminării de gen și violării drepturilor lor în aproape toată lumea. Este întristător, de asemeni, să constatăm că femeile reprezintă majoritatea persoanelor strămutate în multe țări. Cum spuneam, ONU vede protecția drepturilor umane ale femeilor și bărbaților ca unul din obiectivele sale principale.


7 martie: Ziua lui Alexander Graham Bell


În istorie, cea mai timpurie respectare a zilei femeilor datează din 1909, în New York. Evenimentul de atunci a fost organizat de Theresa Malkiel, membră a Partidului Socialist din America. În august 1910, a fost convocată, în Danemarca, o conferință a femeilor din Internațională Socialistă. Ideea unei zile dedicate femeilor a fost sugerată de delegații germani Clara Zetkin, Paula Thiede, și alții. Delegații din 17 țări au ajuns la un acord unanim că ideea acestei zile ar fi putut fi utilizată ca o strategie de promovare de drepturi și oportunități egale pentru femei.


ONU a început să comemoreze Ziua Internațională a Femeilor în 1975. În 1977, Adunarea Generală a ONU și țările sale membre au declarat 8 martie ca o sărbătoare oficială ONU pentru drepturile femeilor și pacea mondială. Națiunile Unite și majoritatea statelor de pe glob marchează această celebrare. În 2000, rezoluția consiliului 1325 despre Femei, Pace și Securitate a fost implementată. 


8 martie - Ziua Internațională a femeilor


8 martie: Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională 8 martie: Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională Reviewed by Diana Popescu on martie 07, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.