9 martie: Ziua lui Amerigo Vespucci

 Ziua lui Amerigo Vespucci este marcată anual pe 9 martie pentru a se comemora descoperirea și evoluția Americii. Americanii celebrează această zi cu zel, organizând parade spectaculoase, evenimente educaționale și competiții culturale.


Pe 2 martie 1959, această sărbătoare a fost declarată de primarul din New York, Nelson A. Rockefeller, în scopul comemorării zilei de naștere a lui Amerigo Vespucci. Rockefeller a considerat această zi ca fiind notabilă întrucât Vespucii a dat numele său celor două continente americane. El a fost primul european care a călătorit în emisfera vestică, permițând accesul oamenilor spre noi și vaste tărâmuri. 

 

9 martie: Ziua lui Amerigo Vespucci

Potrivit lui Rockefeller, spiritul lui Vespucci este admirabil. Marinarul a navigat pe calea sudică, în jos, spre America de Sud, confruntându-se cu nenumărate dificultăți, într-o vreme când călătoria în jurul lumii nu era un lucru deloc ușor.


Expediția istorică a lui Vespucci din 1501 l-a adus la locul Rio de Janeiro din zilele noastre. La revenirea acasă, el a consemnat întâmplările din călătoriile sale sub forma unor scrisori trimise prietenului său, Lorenzo Medici.


Deși mulți îl consideră pe Columb ca fiind descoperitorul Americii, Vespucci a fost cel care a afirmat existența unui nou pământ care nu era parte a Asiei. 


Repere din istoria Zilei lui lui Amerigo Vespucci


- 1499: Vespucci face un voiaj peste Atlantic, din Vestul Africii, care durează 24 de zile.


- 1501: Inspirat de investigațiile lui Marco Polo, Vespucci se îmbarcă în cea mai mare de succes expediție, până pe coastele Americii de Sud, unde descoperă Rio de Janeiro și Rio de la Manta.


- 1503: Într-o scrisoare către Lorenzo Medici, Vespucci folosește pentru prima oară termenul "Lumea nouă".


- 2012: Pentru onorarea lui Vespucci și a expedițiilor sale, Monetăria italiană lansează o monedă de argint de 5 euro.


8 martie: Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pacea Internațională


Lucruri interesante despre Amerigo Vespucci


- Vespucci a introdus termenul de "Mundus Novus" (însemnând "Lumea Nouă") după descoperirea celor două continente ale Americii.


- În 1508, regele Ferdinand l-a numit pe Vespucci pilot major al Spaniei și a autorizat exploratorul să înființeze o școală de navigație, în care a modernizat și standardizat tehnicile de navigație.


- Se crede că Vespucci a fost cel care a descoperit gurile Amazonului în timpul voiajului său către sud.


- În decursul uneia din călătoriile sale de afaceri din 1498, în Sevillia, Vespucii l-a întâlnit pe Columb și chiar l-a ajutat pe acesta în pregătirea pentru al treilea său voiaj. 


9 martie: Ziua Chiftelei


9 martie: Ziua lui Amerigo Vespucci 9 martie: Ziua lui Amerigo Vespucci Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.